Nierówność na liczbach zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
goska16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 8 paź 2009, o 17:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gdańsk
Podziękował: 2 razy

Nierówność na liczbach zespolonych

Post autor: goska16 »

Hej! Wie ktoś może skąd wynika nierówność:

\(\displaystyle{ \frac{|e^{2\pi i h N \theta}-1|}{|e^{2\pi i h \theta}-1|} \leq \frac{1}{|\sin \pi h \theta|}}\),

dla \(\displaystyle{ N \in \mathbb{N}, h \in \mathbb{Z} \backslash \{0\}}\) i \(\displaystyle{ \theta}\)- niewymiernej?

Z góry dzięki!
ODPOWIEDZ