\(\displaystyle{ Im\frac{1+iz}{1-iz} =1}\)
próbuje to i próbuje i nic mi nie wychodzi
Na płaszczyznie zespolonej narysowac zbiory liczb z
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Na płaszczyznie zespolonej narysowac zbiory liczb z
Najpierw trzeba sobie ten warunek rozwiązać, skoro od razu nie widać, co wychodzi.
To załóżmy, że mamy z w postaci algebraicznej, np \(\displaystyle{ z=x+iy}\).
Wtedy
\(\displaystyle{ \frac{1+iz}{1-iz} =\frac{1+i(x+iy)}{1-i(x+iy)}=\frac{1-y+ix}{1+y-ix}}\)
Zgodnie ze sposobem na dzielenie liczb mamy
\(\displaystyle{ \frac{1-y+ix}{1+y-ix}\cdot \frac{1+y+ix}{1+y+ix}=\frac{(1+ix)^2-y^2}{(1+y)^2-(ix)^2}=\frac{1-x^2-y^2+2xi}{(1+y)^2+x^2}}\)
Teraz wstawiamy to do wyjściowego warunku - z obliczonej liczby bierzemy tylko część urojoną - i mamy
\(\displaystyle{ \frac{2x}{(1+y)^2+x^2}=1}\)
a to już łatwo rozwiązać i narysować.
Pozdrawiam.
To załóżmy, że mamy z w postaci algebraicznej, np \(\displaystyle{ z=x+iy}\).
Wtedy
\(\displaystyle{ \frac{1+iz}{1-iz} =\frac{1+i(x+iy)}{1-i(x+iy)}=\frac{1-y+ix}{1+y-ix}}\)
Zgodnie ze sposobem na dzielenie liczb mamy
\(\displaystyle{ \frac{1-y+ix}{1+y-ix}\cdot \frac{1+y+ix}{1+y+ix}=\frac{(1+ix)^2-y^2}{(1+y)^2-(ix)^2}=\frac{1-x^2-y^2+2xi}{(1+y)^2+x^2}}\)
Teraz wstawiamy to do wyjściowego warunku - z obliczonej liczby bierzemy tylko część urojoną - i mamy
\(\displaystyle{ \frac{2x}{(1+y)^2+x^2}=1}\)
a to już łatwo rozwiązać i narysować.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 14 lis 2009, o 14:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jelenia Góra
Na płaszczyznie zespolonej narysowac zbiory liczb z
to co wychodzi w mianowniku to równanie okręgu.. czyli mnoże na krzyż
\(\displaystyle{ \frac{2x}{(1+y)^2+x^2}=1}\)
\(\displaystyle{ (1+y)^2+x^2=2x}\)
co dalej z tym???
\(\displaystyle{ \frac{2x}{(1+y)^2+x^2}=1}\)
\(\displaystyle{ (1+y)^2+x^2=2x}\)
co dalej z tym???
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 14 lis 2009, o 14:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jelenia Góra
Na płaszczyznie zespolonej narysowac zbiory liczb z
\(\displaystyle{ (x-1)^2+(y+1)^=1}\)
Okrąg o promieniu 1 w punkcie S(1,-1)= 1-i
Dzięki wielkie eh teraz to mi się wydaje banalne.
Okrąg o promieniu 1 w punkcie S(1,-1)= 1-i
Dzięki wielkie eh teraz to mi się wydaje banalne.