Mam problem z następującym zadaniem, a konkretnie z jego cześcią, zadanie brzmi tak :
Niech \(\displaystyle{ z}\) będzie dowolną liczbą zespoloną i niech \(\displaystyle{ w = i − \sqrt{3}}\). Wyznacz związek
między argumentami liczb \(\displaystyle{ z}\) oraz \(\displaystyle{ zw}\). Z jakiego twierdzenia wynika ta odpowiedź? Zaznacz na
płaszczyźnie \(\displaystyle{ w,\overline{w},wi}\)
Nie wiem jaki jest związek pomiędzy argumentami liczb \(\displaystyle{ z \ i \ zw}\)
Obliczyłem argument \(\displaystyle{ arg(w) = \frac{5\pi}{6}}\)
I jeszcze nie wiem jak zaznaczyć na płaszczyźnie \(\displaystyle{ wi}\)
Związek w liczbach zespolonych.
-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
Związek w liczbach zespolonych.
Interpretując liczby zespolone jako odpowiednie wektory można zauważyć, że mnożenie liczb zespolonych geometrycznie oznacza obrót o odpowiedni kąt .Elo-Rap pisze:Wyznacz związek między argumentami liczb \(\displaystyle{ z}\) oraz \(\displaystyle{ zw}\).
Zatem \(\displaystyle{ Arg(zw)=Arg(z)+Arg(w)}\)Elo-Rap pisze:Nie wiem jaki jest związek pomiędzy argumentami liczb \(\displaystyle{ z \ i \ zw}\)
Obliczyłem argument \(\displaystyle{ arg(w) = \frac{5\pi}{6}}\)
Mnożenie przez i to po prostu obrót płaszczyzny (w szczególności wektora odowiadającego liczbie zepsolonej \(\displaystyle{ z}\))o kąt \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\).Elo-Rap pisze:I jeszcze nie wiem jak zaznaczyć na płaszczyźnie \(\displaystyle{ wi}\)
Zresztą tutaj \(\displaystyle{ wi=i^{2}\sqrt{3}=-\sqrt{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 164
- Rejestracja: 7 lis 2009, o 11:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 25 razy
Związek w liczbach zespolonych.
Dzięki za podpowiedź, pomogła.
P.S Jeśli twój podpis oznacza Wydział podstawowych problemów techniki na Politechnice Wrocławskiej to studiujemy na tym samym wydziale
-- 17 lis 2009, o 11:40 --
Mam problem z następującym zadaniem, a konkretnie z jego cześcią, zadanie brzmi tak :
Niech \(\displaystyle{ z}\) będzie dowolną liczbą zespoloną i niech \(\displaystyle{ w=i}\) −\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\). Wyznacz związek
między argumentami liczb \(\displaystyle{ z}\) oraz \(\displaystyle{ zw}\). Z jakiego twierdzenia wynika ta odpowiedź? Zaznacz na
płaszczyźnie \(\displaystyle{ w,\overline{w},wi}\)
Nie wiem jaki jest związek pomiędzy argumentami liczb \(\displaystyle{ z \ i \ zw}\)
Obliczyłem argument \(\displaystyle{ arg(w) = \frac{\pi}{6}}\)
I jeszcze nie wiem jak zaznaczyć na płaszczyźnie \(\displaystyle{ wi}\)
Edit: Pomyliłem się w pierwszym poście, ponieważ nasze \(\displaystyle{ w=i}\) −\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) a nie tak jak wcześniej. Również \(\displaystyle{ arg(w)}\) został źle obliczony oraz poprawiony. Jak to łyknąć?
P.S Jeśli twój podpis oznacza Wydział podstawowych problemów techniki na Politechnice Wrocławskiej to studiujemy na tym samym wydziale
-- 17 lis 2009, o 11:40 --
Mam problem z następującym zadaniem, a konkretnie z jego cześcią, zadanie brzmi tak :
Niech \(\displaystyle{ z}\) będzie dowolną liczbą zespoloną i niech \(\displaystyle{ w=i}\) −\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\). Wyznacz związek
między argumentami liczb \(\displaystyle{ z}\) oraz \(\displaystyle{ zw}\). Z jakiego twierdzenia wynika ta odpowiedź? Zaznacz na
płaszczyźnie \(\displaystyle{ w,\overline{w},wi}\)
Nie wiem jaki jest związek pomiędzy argumentami liczb \(\displaystyle{ z \ i \ zw}\)
Obliczyłem argument \(\displaystyle{ arg(w) = \frac{\pi}{6}}\)
I jeszcze nie wiem jak zaznaczyć na płaszczyźnie \(\displaystyle{ wi}\)
Edit: Pomyliłem się w pierwszym poście, ponieważ nasze \(\displaystyle{ w=i}\) −\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) a nie tak jak wcześniej. Również \(\displaystyle{ arg(w)}\) został źle obliczony oraz poprawiony. Jak to łyknąć?