proszę pomoc mi to zrozumieć:
\(\displaystyle{ {z \in C : 0 \le Im(\overline{z}-1) \le 2, 0 \le \arg(-iz) \le \frac{\pi}{2} }}\)
polecenie ogolne jest takie: podaj interpetacje geometryczną, ale ja tylko proszę o jakieś rozwiniecie tego żebym zrozumiał
interpretacja geometryczna
-
- Użytkownik
- Posty: 74
- Rejestracja: 3 cze 2009, o 09:14
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 464
- Rejestracja: 17 lut 2009, o 15:00
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 25 razy
interpretacja geometryczna
Masz podstawowe wiadomości o liczbach zespolonych (postać liczby zespolonej, jej sprzężenie, część rzeczywista, część urojona, argument liczby zespolonej)? Jeśli tak, to nie powinno być problemów.
-
- Użytkownik
- Posty: 164
- Rejestracja: 7 lis 2009, o 11:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 25 razy
interpretacja geometryczna
Sprobój to obliczyć a następnie narysowac na osi wspolrzednych :
\(\displaystyle{ Im(\overline {z} -1) = Im(\overline {x + yi} -1) = Im(x - yi - 1) = -y}\)
No więc pierwsze polecenie to zaznaczyć na osi wspolrzednych płaszczyznę \(\displaystyle{ 0 \le y \le -2}\)
Argument analogicznie jak poczytasz w ksiazce o tym troszke
\(\displaystyle{ Im(\overline {z} -1) = Im(\overline {x + yi} -1) = Im(x - yi - 1) = -y}\)
No więc pierwsze polecenie to zaznaczyć na osi wspolrzednych płaszczyznę \(\displaystyle{ 0 \le y \le -2}\)
Argument analogicznie jak poczytasz w ksiazce o tym troszke