narysować na płaszczyźnie zespolonej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
smieja
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 171
Rejestracja: 23 paź 2009, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrów wlkp.
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 6 razy

narysować na płaszczyźnie zespolonej

Post autor: smieja »

\(\displaystyle{ \left| \frac{z+i}{z ^{2} +1} \right|\ge 1}\)

po wymnożeniu otrzymuję

\(\displaystyle{ \left|z+i \right| \ge \left|z ^{2}+1 \right|}\)

nie za bardzo wiem co z tym kwadretem po prawej stronie równania, symetralna odcinka to raczej nie będzie...
Dudenzz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 93
Rejestracja: 8 mar 2009, o 18:21
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 19 razy

narysować na płaszczyźnie zespolonej

Post autor: Dudenzz »

Przecierz potęgowanie to nic innego jak iloczyn, potrafisz zdefiniować graficznie iloczyn, mam nadzieję, że tak?

Jeżeli nie to przypomnę:

\(\displaystyle{ z=ai+b}\)
\(\displaystyle{ z^2=(ai+b)(ai+b)=b^2+2abi-a^2}\)
ODPOWIEDZ