Obliczyć: \(\displaystyle{ \sqrt{-3-4i}}\) oraz \(\displaystyle{ \sqrt{8+6i}}\) mam problem aby ruszyć, z resztą przykładów sobie sam poradzę
Pozdrawiam
Brzezin
Dwa przykłady - wzór Moivre'a
- Gacuteek
- Użytkownik
- Posty: 1075
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 272 razy
Dwa przykłady - wzór Moivre'a
\(\displaystyle{ \sqrt{-3-4i}}\)
\(\displaystyle{ x,y \in \mathbb{R}}\)
\(\displaystyle{ (-3-4i)=(x+yi)^{2}}\)
\(\displaystyle{ (-3-4i)=x^{2}+2xyi-y^{2}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^{2}-y^{2}=-3\\2xy=-4\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=-1\\y=2\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=1\\y=-2\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ z_{1}=1-2i}\)
\(\displaystyle{ z_{2}=-1+2i}\)
pozdrawiam Gacuteek
\(\displaystyle{ x,y \in \mathbb{R}}\)
\(\displaystyle{ (-3-4i)=(x+yi)^{2}}\)
\(\displaystyle{ (-3-4i)=x^{2}+2xyi-y^{2}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^{2}-y^{2}=-3\\2xy=-4\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=-1\\y=2\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=1\\y=-2\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ z_{1}=1-2i}\)
\(\displaystyle{ z_{2}=-1+2i}\)
pozdrawiam Gacuteek