Wyznaczyć wszystkie pierwiastki
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{\frac{\sqrt3}{2}+\frac{\sqrt3}{2}i}}\)
Proszę o pomoc
Wyznaczyć wszystkie pierwiastki
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 16 maja 2006, o 15:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dobre Miasto
Wyznaczyć wszystkie pierwiastki
ze wzoru na pierwiastki liczby zespolonej próbowałem robic ale głópoty mi wychodzą
[ Dodano: Sob Maj 20, 2006 12:17 am ]
Pomoże mi ktoś?
[ Dodano: Sob Maj 20, 2006 12:17 am ]
Pomoże mi ktoś?
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 24 maja 2006, o 10:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wejherowo
Wyznaczyć wszystkie pierwiastki
Cześć. Na początek zamieniasz liczbe pod pierwiastkiem na postać trygonometryczna. Potem stosujesz wzór na kolejne pierwiastki liczby. W tym wzorze podstawiasz współczynniki i obliczasz kolejne liczby. W twoim przypadku rozwiazaniem są 3 pierwiastki. Nie wiem jak się wstawia wzory ale chyba tekst jest do zrozumienia. Pozdro
- Sir George
- Użytkownik
- Posty: 1145
- Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Konopii
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 203 razy
Wyznaczyć wszystkie pierwiastki
Wychodzą okropieństwa, brrr.... kojott6 jesteś pewien, że przykład jest dobrze przepisany?
Gdyby tam jeden z pierwiastków zamienić na 1/2 (np: \(\displaystyle{ \sqrt[3]{\frac{1}{2}+\frac{\sqrt{3}}{2}i}}\) ) to wychodziłyby rozsądniejsze wyniki...
[ Dodano: Sro Maj 24, 2006 1:17 pm ]
.
BTW jeden z pierwiastków wychodzi \(\displaystyle{ \left(\frac{3}{2}\right)^{1/6} \left(\frac{1+\sqrt{3}}{2\sqrt{2}}+\frac{\sqrt{3}-1}{2\sqrt{2}}i\right)}\)
Gdyby tam jeden z pierwiastków zamienić na 1/2 (np: \(\displaystyle{ \sqrt[3]{\frac{1}{2}+\frac{\sqrt{3}}{2}i}}\) ) to wychodziłyby rozsądniejsze wyniki...
[ Dodano: Sro Maj 24, 2006 1:17 pm ]
.
BTW jeden z pierwiastków wychodzi \(\displaystyle{ \left(\frac{3}{2}\right)^{1/6} \left(\frac{1+\sqrt{3}}{2\sqrt{2}}+\frac{\sqrt{3}-1}{2\sqrt{2}}i\right)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 24 maja 2006, o 10:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wejherowo
Wyznaczyć wszystkie pierwiastki
Nie wychodzi tak żle. Moduł wyszedł mi taki sam jak u ciebie. Nie obliczałem do końca ale wyszło mi tak: (cos15+jsin15), (cos135+jsin135), (cos255+jsin255). Każdy nawias musisz pomnożyć przez to nieszczęsne (3/2)^1/6 Potem tylko wyliczyć te nawiasy i wszystko. Z tego co widze to wydaje mi się, że z tego kąta 255 wyjdzie "najbrzydsza" liczba.
- Sir George
- Użytkownik
- Posty: 1145
- Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Konopii
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 203 razy