wyrazic przez sinx i cosx

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Adamusos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 3 sty 2008, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Niewiem Sam
Podziękował: 27 razy

wyrazic przez sinx i cosx

Post autor: Adamusos »

Wyraz przez \(\displaystyle{ sinx}\) i \(\displaystyle{ cosx}\)

a) \(\displaystyle{ sin3x}\)
b) \(\displaystyle{ cos3x}\)
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

wyrazic przez sinx i cosx

Post autor: Nakahed90 »

Skorzystaj ze wzoru de Moivre'a.
Adamusos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 3 sty 2008, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Niewiem Sam
Podziękował: 27 razy

wyrazic przez sinx i cosx

Post autor: Adamusos »

Tak robie, ale potem niewiem co dalej
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6909
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

wyrazic przez sinx i cosx

Post autor: Mariusz M »

Adamusos pisze:Tak robie, ale potem niewiem co dalej
\(\displaystyle{ e^{ix}=\cos{x}+i\sin{x}}\)

\(\displaystyle{ e^{-ix}=\cos{x}-i\sin{x}}\)

Z dwumianu Newtona i ze wzoru de Moivre

\(\displaystyle{ e^{3ix}= \left(e^{ix} \right) ^{3}=}\)

\(\displaystyle{ cos^{3}{x}+3i\cos^{2}{x}\sin{x}-3\cos{x}\sin^{2}{x}-i\sin^{3}{x}}\)

\(\displaystyle{ e^{3ix}= \left(\cos^{3}{x}-3\cos{x}\sin^{2}{x} \right)+i \cdot \left(3\cos^{2}{x}\sin{x}-\sin^{3}{x} \right)}\)

\(\displaystyle{ \cos{3x}+i\sin{3x}=\left(\cos^{3}{x}-3\cos{x}\sin^{2}{x} \right)+i \cdot \left(3\cos^{2}{x}\sin{x}-\sin^{3}{x} \right)}\)
ODPOWIEDZ