obliczyć moduł

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
smieja
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 171
Rejestracja: 23 paź 2009, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrów wlkp.
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 6 razy

obliczyć moduł

Post autor: smieja »

a) \(\displaystyle{ 1+itg \alpha}\)

b) \(\displaystyle{ -sin \frac{\pi}{12}+isin \frac{5\pi}{12}}\)

Jeśli chodzi o podpunkt a to:

\(\displaystyle{ \sqrt{ 1^{2}+ tg^{2} \alpha} = \sqrt{1+ \frac{1}{cos ^{2} \alpha } }}\)i nie za bardzo wiem co zrobić z tą 1 bo gdyby nie ona to było by \(\displaystyle{ \frac{1}{cos \alpha }}\)

a jeśli chodzi o podpunkt b to nie za bardzo wiem co zrobić z tymi sin, wydaje mi się że coś tu ze wzorami redukcyjnymi mozna zrobić, ale one nie są moją najmocniejszą stroną niestety...
Awatar użytkownika
nuclear
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1501
Rejestracja: 22 paź 2006, o 12:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 264 razy

obliczyć moduł

Post autor: nuclear »

\(\displaystyle{ \sqrt{ 1^{2}+ tg^{2} \alpha} = \sqrt{1+ \frac{1}{cos ^{2} \alpha } }}\)
to przejście jest nieprawidłowe.

w drugim skorzystaj ze wzoru na moduł liczby zespolonej a+bi

\(\displaystyle{ \sqrt{a^2+b^2}}\)
smieja
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 171
Rejestracja: 23 paź 2009, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrów wlkp.
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 6 razy

obliczyć moduł

Post autor: smieja »

podpunkt b zrobiłem, ale na a nadal nie mam pomysłu, odpowiedź, że tamto moje przekształcenie jest nieprawidłowe za wiele mi nie pomogła...
miodzio1988

obliczyć moduł

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ \sqrt{ 1^{2}+ tg^{2} \alpha} = \sqrt{1+ \frac{sin ^{2}x }{cos ^{2}x }} = \sqrt{\frac{cos ^{2}x }{cos ^{2} x}+ \frac{sin ^{2}x }{cos ^{2}x } }= \sqrt{ \frac{1}{cos ^{2} x} }}\)
widac juz?
smieja
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 171
Rejestracja: 23 paź 2009, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrów wlkp.
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 6 razy

obliczyć moduł

Post autor: smieja »

teraz widać, wielkie dzięki
ODPOWIEDZ