liczby zespolone, kilka zadań

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
koluch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 14 paź 2009, o 20:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wwa

liczby zespolone, kilka zadań

Post autor: koluch »

1. Wyznacz wszystkie liczby zespolone z dla których \(\displaystyle{ z^{2} = -4\overline{z}}\)
2. Korzystając ze wzoru de Moivre'a wyraź \(\displaystyle{ cos3\phi}\) w terminach \(\displaystyle{ cos\phi}\) i \(\displaystyle{ sin\phi}\).
Ostatnio zmieniony 12 lis 2009, o 08:38 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
demilejdi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 11 lis 2009, o 01:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sosnowiec
Pomógł: 1 raz

liczby zespolone, kilka zadań

Post autor: demilejdi »

Ad 1.

\(\displaystyle{ z = a + ib}\)

\(\displaystyle{ (a + ib)^{2} = \frac{-4(a + ib)}{a - ib}\\ (a - ib)(a + ib)(a + ib) = -4a - 4ib\\ (a^{2} + b^{2})(a + ib) = -4a - 4ib\\ a^{3} + a^{2}ib + ab^{2} + ib^{3} = -4a - 4ib\\ a^{3} + ab^{2} + 4a + i(a^{2}b + b^{3} + 4b) = 0}\)

Porównując część rzeczywistą i urojoną obydwu stron równania otrzymujemy układ dwóch równań

\(\displaystyle{ \begin{cases} a^{3} + ab^{2} + 4a = 0\\a^{2}b + b^{3} + 4b = 0\end{cases}}\)

który spełnia para (0, 0).

Ad 2.

\(\displaystyle{ \cos 3x + i\sin 3x = (\cos x + i\sin x)^{3}=\\= \cos^{3} x + 3i\cos^{2} x\sin x + 3i^{2}\cos x\sin^{2} x + i^{3}\sin^{3} x=\\=\cos^{3} x - 3\cos x \sin^{2} x + i(3\cos^{2} x\sin x - \sin^{3} x).}\)

Stąd

\(\displaystyle{ \cos 3x = \cos^{3} x - 3\cos x \sin^{2} x.}\)
Sondinho
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 14 lis 2009, o 14:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jelenia Góra

liczby zespolone, kilka zadań

Post autor: Sondinho »

\(\displaystyle{ (a + ib)^{2} = \frac{-4(a + ib)}{a - ib}}\) mógłby ktoś wyjaśnić dlaczego podzielono przez a-ib?
ODPOWIEDZ