z do 4 plus 1 równa się zero

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Kovent
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 11 lis 2009, o 16:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 5 razy

z do 4 plus 1 równa się zero

Post autor: Kovent »

Witam,
próbuje rozwiązać ten przykład od jakiegoś czasu i nic wykombinować nie mogę, prosiłbym o pomoc, albo chociaż wskazówkę.
Rozwiązać podane równanie:
\(\displaystyle{ z^{4} +1=0}\)
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

z do 4 plus 1 równa się zero

Post autor: soku11 »


\(\displaystyle{ $\begin{eqnarray*}
z^4 &=& -1\\
z^4 &=& \cos \pi+i\sin\pi\\
z_k &=& \cos \frac{\pi+2k\pi}{4}+i\sin \frac{\pi+2k\pi}{4},\;\;\;k\in\{0,1,2,3\}
\end{eqnarray*}}\)


Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ