Mam takie o to równanie:
\(\displaystyle{ z^{4}-4z^{2}+8=0}\)
robię to tak:
\(\displaystyle{ z^{2}=t}\)
\(\displaystyle{ t^{2}-4t+8=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=-16}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}=4i}\)
\(\displaystyle{ t_{1}= \frac{4+4i}{2}}\)
\(\displaystyle{ t_{2}= \frac{4-4i}{2}}\)
...
wyznaczyc pierwiastki, zaznaczyc w ukladzie, sprawdzic
-
- Użytkownik
- Posty: 374
- Rejestracja: 28 sty 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 39 razy
wyznaczyc pierwiastki, zaznaczyc w ukladzie, sprawdzic
no to dziwny:)
początek masz dobry, teraz rozpisujesz wykorzystane podstawienie
\(\displaystyle{ z^2=2+2i \vee z^2=2-2i}\)
liczby \(\displaystyle{ 2+2i}\) oraz \(\displaystyle{ 2-2i}\) musisz sprowadzić do postaci trygonometrycznej liczby zespolonej, a potem zastosować wzór moivre na podnoszenie do danej potęgi
ułatwię poszukiwania
początek masz dobry, teraz rozpisujesz wykorzystane podstawienie
\(\displaystyle{ z^2=2+2i \vee z^2=2-2i}\)
liczby \(\displaystyle{ 2+2i}\) oraz \(\displaystyle{ 2-2i}\) musisz sprowadzić do postaci trygonometrycznej liczby zespolonej, a potem zastosować wzór moivre na podnoszenie do danej potęgi
ułatwię poszukiwania
- okon
- Użytkownik
- Posty: 731
- Rejestracja: 12 paź 2008, o 22:45
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 170 razy
- Pomógł: 16 razy
wyznaczyc pierwiastki, zaznaczyc w ukladzie, sprawdzic
oto moje obliczenia:
\(\displaystyle{ z= \sqrt{2+2i}}\)
\(\displaystyle{ |z|=2 \sqrt{2}}\)
-------
\(\displaystyle{ cos\phi= \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ sin\phi= \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
-------
więc \(\displaystyle{ \phi= \frac{\Pi}{4}}\)
Podstawiając do wzoru:
\(\displaystyle{ z_{1}= \sqrt{2 \sqrt{2} }(cos \frac{ \frac{\Pi}{4} }{2}+isin\frac{ \frac{\Pi}{4} }{2})}\)
\(\displaystyle{ z_{1}= \sqrt{2 \sqrt{2} }(cos \frac{\Pi}{8}+isin \frac{\Pi}{8}}\)
Dalej ze wzorów redukcyjnych:
\(\displaystyle{ z_{1}= \sqrt{2 \sqrt{2} }(-cos \frac{\Pi}{8}-isin \frac{\Pi}{8}}\)
________________________________________
\(\displaystyle{ z= \sqrt{2-2i}}\)
\(\displaystyle{ |z|=2 \sqrt{2}}\)
-------
\(\displaystyle{ cos\phi= \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ sin\phi= -\frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
-------
więc dla kosinusa\(\displaystyle{ \phi= \frac{\Pi}{4}}\)
a dla sinusa \(\displaystyle{ \phi= -\frac{\Pi}{4}}\)
\(\displaystyle{ z_{3}= \sqrt{2 \sqrt{2} }(cos \frac{\Pi}{8}-isin \frac{\Pi}{8}}\)
\(\displaystyle{ z_{4}= \sqrt{2 \sqrt{2} }(-cos \frac{\Pi}{8}+isin \frac{\Pi}{8}}\)
No i teraz mam podstawić \(\displaystyle{ \frac{\Pi}{8}= \frac{ \sqrt{2- \sqrt{2} } }{2}}\)
Potem pomnożyć przez |z| czyli: \(\displaystyle{ 2 \sqrt{2}}\)
i to będą te pierwiastki które mam zaznaczyć w układzie?...
No i jeszcze na końcu dokonać sprawdzenie...
Nie wiem...
I mam jeszcze jedno pytanie. Na sprawdzianie miałem inny przykład, |z| wychodził ładnie 1, ale jak sprowadzałem do postaci trygonometrycznej wychjodziły mi argumenty \(\displaystyle{ \frac{3}{8}\Pi}\)
No i moje pytanie... jak zaznaczyć takie cudo w układzie? czy to mozna jakoś inaczej zrobić...
bo na końcu jak podstawialem z=a+bi wychodziły takie same dziwne wyniki....
\(\displaystyle{ z= \sqrt{2+2i}}\)
\(\displaystyle{ |z|=2 \sqrt{2}}\)
-------
\(\displaystyle{ cos\phi= \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ sin\phi= \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
-------
więc \(\displaystyle{ \phi= \frac{\Pi}{4}}\)
Podstawiając do wzoru:
\(\displaystyle{ z_{1}= \sqrt{2 \sqrt{2} }(cos \frac{ \frac{\Pi}{4} }{2}+isin\frac{ \frac{\Pi}{4} }{2})}\)
\(\displaystyle{ z_{1}= \sqrt{2 \sqrt{2} }(cos \frac{\Pi}{8}+isin \frac{\Pi}{8}}\)
Dalej ze wzorów redukcyjnych:
\(\displaystyle{ z_{1}= \sqrt{2 \sqrt{2} }(-cos \frac{\Pi}{8}-isin \frac{\Pi}{8}}\)
________________________________________
\(\displaystyle{ z= \sqrt{2-2i}}\)
\(\displaystyle{ |z|=2 \sqrt{2}}\)
-------
\(\displaystyle{ cos\phi= \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ sin\phi= -\frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
-------
więc dla kosinusa\(\displaystyle{ \phi= \frac{\Pi}{4}}\)
a dla sinusa \(\displaystyle{ \phi= -\frac{\Pi}{4}}\)
\(\displaystyle{ z_{3}= \sqrt{2 \sqrt{2} }(cos \frac{\Pi}{8}-isin \frac{\Pi}{8}}\)
\(\displaystyle{ z_{4}= \sqrt{2 \sqrt{2} }(-cos \frac{\Pi}{8}+isin \frac{\Pi}{8}}\)
No i teraz mam podstawić \(\displaystyle{ \frac{\Pi}{8}= \frac{ \sqrt{2- \sqrt{2} } }{2}}\)
Potem pomnożyć przez |z| czyli: \(\displaystyle{ 2 \sqrt{2}}\)
i to będą te pierwiastki które mam zaznaczyć w układzie?...
No i jeszcze na końcu dokonać sprawdzenie...
Nie wiem...
I mam jeszcze jedno pytanie. Na sprawdzianie miałem inny przykład, |z| wychodził ładnie 1, ale jak sprowadzałem do postaci trygonometrycznej wychjodziły mi argumenty \(\displaystyle{ \frac{3}{8}\Pi}\)
No i moje pytanie... jak zaznaczyć takie cudo w układzie? czy to mozna jakoś inaczej zrobić...
bo na końcu jak podstawialem z=a+bi wychodziły takie same dziwne wyniki....
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
wyznaczyc pierwiastki, zaznaczyc w ukladzie, sprawdzic
Można inaczej. Wystarczy skorzystać z dość oczywistego faktu, że pierwiastek z liczby zespolonej jest liczbą zespoloną, tzn, że mamy równość
\(\displaystyle{ \sqrt{2+2i}=a+bi\ \Rightarrow \ 2+2i=a^2-b^2+2abi\ \Rightarrow \ \begin{cases} a^2-b^2=2 \\ 2ab=2\end{cases}}\)
Pozostaje rozwiązanie tego układu (liczby a i b są rzeczywiste).
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ \sqrt{2+2i}=a+bi\ \Rightarrow \ 2+2i=a^2-b^2+2abi\ \Rightarrow \ \begin{cases} a^2-b^2=2 \\ 2ab=2\end{cases}}\)
Pozostaje rozwiązanie tego układu (liczby a i b są rzeczywiste).
Pozdrawiam.