Równanie z z do "6" czarny punkt

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
model3100
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 2 lis 2009, o 00:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 2 razy

Równanie z z do "6" czarny punkt

Post autor: model3100 »

Witam,

mam pewien problem z równaniem w którym mam policzyć pierwiastki.

\(\displaystyle{ z{6}+iz{3}+2=0}\)

oczywiście za \(\displaystyle{ z{3}}\) podstawiam \(\displaystyle{ t}\)

i otrzymuje takie dwa pierwiastki:

\(\displaystyle{ t_{1}=-2i \ \vee \ t_{2}=i}\)

i nie wiem jak dalej z tego wybrnąć. Zdaje sobie sprawę z tego aby liczyć \(\displaystyle{ w_{0,1,2,3,4,5}}\) potrzebuje znać \(\displaystyle{ |z|}\) ale do tego potrzebuje jasno widzieć Imz oraz Rez a ja tego nie widzę bo jak wrócę do oznaczenie mam:

\(\displaystyle{ z_{1}=\sqrt[3]{-2i} \vee z_{2}=\sqrt[3]{i}}\)

i co dalej z tym zacząć robić? Dziękuję za wyprowadzenie mnie z tej dziury dalej myślę, że dam sobie radę.
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

Równanie z z do "6" czarny punkt

Post autor: soku11 »

:arrow:
\(\displaystyle{ \begin{array}{ccc}
z^3=-2i &\vee& z^3=i\\
z^3=2(-i) &\vee& z^3=1(i)\\
z^3=2(\cos \frac{3\pi}{2}+i\sin \frac{3\pi}{2}) &\vee& z^3=\cos\frac{\pi}{2}+i\sin\frac{\pi}{2}
\end{array}}\)


No i z wzoru de Moivre'a.
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ