Prosze o pomoc, niedlugo kolokwium:
1. Oblicz pierwiastek i narysuj na plaszczyznie zespolonej \(\displaystyle{ \sqrt[3]{-8+8 \sqrt{3} }}\)
2.Przedstaw za pomoca funkcji wykladniczej (o zespolonym wykladniku) nastepujace wyrazenia:
a) \(\displaystyle{ e^{x}cos3x}\)
b) \(\displaystyle{ tgx}\)
3. Liczby zespolone \(\displaystyle{ a=u+iv}\) oraz \(\displaystyle{ b= x+iy}\) reprezentuja dwuwymiarowe wektory: \(\displaystyle{ a=ui + vj}\) oraz \(\displaystyle{ b = xi+yj.}\) Wykaz ze
\(\displaystyle{ a*b=a[mnozenie]b+ ik[mnozenie](a [iloczyn wektorowy] b)}\)
gdzie i,j,k sa wersorami
Liczby zespolone - zagadnienia zaawansowane
-
- Użytkownik
- Posty: 164
- Rejestracja: 7 lis 2009, o 11:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 25 razy
Liczby zespolone - zagadnienia zaawansowane
Zadanie pierwsze :
1) \(\displaystyle{ z = \sqrt[3]{-8 + 8 \sqrt{3} }}\)
\(\displaystyle{ z^{3} = -8 + 8 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ (x + yi)^{3} = -8 + 8 \sqrt{3}}\)
Dalej rozbijasz ten wzór skroconego mnozenia i przyrównujesz częsci rzeczywiste i urojone, powinien Ci wyjść jakiś układ równań.
1) \(\displaystyle{ z = \sqrt[3]{-8 + 8 \sqrt{3} }}\)
\(\displaystyle{ z^{3} = -8 + 8 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ (x + yi)^{3} = -8 + 8 \sqrt{3}}\)
Dalej rozbijasz ten wzór skroconego mnozenia i przyrównujesz częsci rzeczywiste i urojone, powinien Ci wyjść jakiś układ równań.