Obliczyć i narysować na płaszczyźnie zespolonej podany pierwiastek:
\(\displaystyle{ \sqrt{-1+\sqrt{3}i}}\)
Jakiś pomysł na to zadanie?
Pierwiastek liczby zespolonej
Pierwiastek liczby zespolonej
A jak ten prosty fakt umożliwi mi na zaznaczeniu pierwiastka na płaszczyźnie zaspolonej?
- okon
- Użytkownik
- Posty: 731
- Rejestracja: 12 paź 2008, o 22:45
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 170 razy
- Pomógł: 16 razy
Pierwiastek liczby zespolonej
wyniki to:
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} }{2}+ \frac{ \sqrt{6} }{2}i}\)
\(\displaystyle{ -\frac{ \sqrt{2} }{2}- \frac{ \sqrt{6} }{2}i}\)
Może ktoś sprawdzić? Bo właśnie sobie powtarzam no i nie wiem czy dobrze kminie
pozdrawiam
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} }{2}+ \frac{ \sqrt{6} }{2}i}\)
\(\displaystyle{ -\frac{ \sqrt{2} }{2}- \frac{ \sqrt{6} }{2}i}\)
Może ktoś sprawdzić? Bo właśnie sobie powtarzam no i nie wiem czy dobrze kminie
pozdrawiam