obliczyc sume dla dowolnego alfa
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 18 paź 2009, o 21:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 19 razy
obliczyc sume dla dowolnego alfa
witam mam problem z takim zadankiem. oblicz sume dla dowolnego \(\displaystyle{ \alpha}\). \(\displaystyle{ cos \alpha +cos2 \alpha +cos3 \alpha +sin \alpha +sin2 \alpha +cos3 \alpha}\) z gory dzieki za odpowiedz pozdro
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
obliczyc sume dla dowolnego alfa
Mała podpowiedź
\(\displaystyle{ \cos\alpha=\frac{e^{i\alpha}+e^{-i\alpha}}{2}\\
\sin\alpha=\frac{e^{i\alpha}-e^{-i\alpha}}{2i}}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ \cos\alpha=\frac{e^{i\alpha}+e^{-i\alpha}}{2}\\
\sin\alpha=\frac{e^{i\alpha}-e^{-i\alpha}}{2i}}\)
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 18 paź 2009, o 21:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 19 razy
obliczyc sume dla dowolnego alfa
co oznacza symbol "e" w tych wzorach?? nie mialem jeszcze czegos takiego