równanie zespolone

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Ankaz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 1 lut 2007, o 14:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ...
Podziękował: 2 razy

równanie zespolone

Post autor: Ankaz »

Niech \(\displaystyle{ z=\sqrt{6i-8}}\) Obliczyć: \(\displaystyle{ a) Rez \cdot Imz}\) \(\displaystyle{ b) \left| z\right|}\)

Proszę o pomoc
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

równanie zespolone

Post autor: Nakahed90 »

Zapisz najpierw liczbę bez tego pierwiastka.
Ankaz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 1 lut 2007, o 14:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ...
Podziękował: 2 razy

równanie zespolone

Post autor: Ankaz »

więc \(\displaystyle{ \left| z\right|=28}\) czy potem należy dopisać ten pierwiastek po prostu i będzie \(\displaystyle{ \left|z \right| = \sqrt{28}}\) a \(\displaystyle{ Rez \cdot Imz= -48}\) czy \(\displaystyle{ \sqrt{-48}}\)?
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

równanie zespolone

Post autor: Nakahed90 »

Najpierw zapisz ją bez pierwiastka, pamiętając, że pierwiastek z liczy zespolonej jest liczbą zespoloną.
Ankaz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 1 lut 2007, o 14:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ...
Podziękował: 2 razy

równanie zespolone

Post autor: Ankaz »

wyszło mi że \(\displaystyle{ z_{0}=1+3i}\) i \(\displaystyle{ z_{1} = -1-3i}\) więc \(\displaystyle{ \left| z\right| = \sqrt{10}}\) i \(\displaystyle{ Rez \cdot Imz= 3}\) prawidłowo?
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

równanie zespolone

Post autor: Nakahed90 »

Dobrze
ODPOWIEDZ