Znajdowanie pierwiastkow wielomianow

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Trialces
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 25 paź 2009, o 21:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zagan

Znajdowanie pierwiastkow wielomianow

Post autor: Trialces »

Witam
Czy ktos moze mi pomoc w rozwiazaniu takiego przykladu?

Znaleźć wszystkie pierwiastki całkowite podanych wielomianów


\(\displaystyle{ x^{4}+3x^{3}-x^{2}+17x+99}\)

Prosze mi tez powiedziec czy prawda jest, ze rownanie posiada dwa rozwiazania w zbiorze licz zespolonych (w zbiorze liczb rzeczywistych nie posiada). Z tego co wiem liczba rozwiazan powinna byc rowna stopniowi wielomianu czyli w tym wypadku 2. Z kalkulacji wyszly mi rozwiazania 5i oraz i co wydaje sie nie byc prawda.

\(\displaystyle{ z^{2}-4z+13=0}\)
rubik1990
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 520
Rejestracja: 28 sty 2009, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 86 razy

Znajdowanie pierwiastkow wielomianow

Post autor: rubik1990 »

Jeżeli chodzi o drugie to powinno wyjść \(\displaystyle{ z_{1}=2+3i}\) oraz \(\displaystyle{ z_{2}=2-3i}\)(liczymy ze wzoru na pierwiastki trójmianu kwadratowego). W pierwszym mogą to być liczby ze zbioru \(\displaystyle{ \{-99,-33,-11,-9,-3,-1,1,3,9,11.33,99\}}\). Wystarczy się zastanowić która będzie, albo nie., może żadna nie będzie?
ODPOWIEDZ