\(\displaystyle{ z^{6} = (3+i)^{12}}\)
Interesuje mnie liczba mozliwych rozwiazan. Jesli jest ona wieksza niz 1, to prosze o uzasadnienie.-- 4 listopada 2009, 20:40 --jak ma tylko 1 rozwiazanie, to tez niech ktos napisze:>
liczba rozwiazan
-
- Użytkownik
- Posty: 169
- Rejestracja: 27 cze 2008, o 14:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: zg
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3 razy
liczba rozwiazan
dlaczego 6? spodziewal bym sie conajwyzej dwoch...
\(\displaystyle{ z^{6}=((3+i)^{2})^{6}}\)
rozumiem, ze musialbym policzyc \(\displaystyle{ \sqrt[6]{((3+i)^{12}}}\) zeby otrzymac wyniki?
\(\displaystyle{ z^{6}=((3+i)^{2})^{6}}\)
rozumiem, ze musialbym policzyc \(\displaystyle{ \sqrt[6]{((3+i)^{12}}}\) zeby otrzymac wyniki?
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
liczba rozwiazan
Właśnie tak trzeba zrobić Masz właśnie równanie postaci:
\(\displaystyle{ z^6=w,\;\;w=(3+i)^12\\}\)
W ciele liczb zespolonych się tak łatwo nie skraca, niestety.
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ z^6=w,\;\;w=(3+i)^12\\}\)
W ciele liczb zespolonych się tak łatwo nie skraca, niestety.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 169
- Rejestracja: 27 cze 2008, o 14:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: zg
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3 razy
liczba rozwiazan
a jak mam znalezc argument dla liczby 3-i ?
tzn, \(\displaystyle{ cos x = \frac{3}{ \sqrt{10} }}\) oraz \(\displaystyle{ sin x = \frac{-1}{ \sqrt{10} }}\)
bo chyba musze to zrobic, zeby moc podniesc ta liczbe do 12-tej potegi
zrobilem blad, juz poprawilem
tzn, \(\displaystyle{ cos x = \frac{3}{ \sqrt{10} }}\) oraz \(\displaystyle{ sin x = \frac{-1}{ \sqrt{10} }}\)
bo chyba musze to zrobic, zeby moc podniesc ta liczbe do 12-tej potegi
zrobilem blad, juz poprawilem
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
liczba rozwiazan
Rzeczywiście tutaj jest z tym problem :/ Trzeba inaczej kombinować. Nie chcę wprowadzać w błąd, ale coś pamiętam, że można to obustronnie podnieść do potęgi \(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\), ale aby otrzymać wszystkie pierwiastki trzeba to przemnożyć przez wszystkie pierwiastki z szóstki, czy jakoś tak.
Co do samego problemu, to:
\(\displaystyle{ z^{6} = (3+i)^{12}\\
z^6-(3+i)^{12}=0\\
(z^3)^2-[(3+i)^6]^2=0\\
[z^3-(3+i)^6][z^3+(3+i)^6]=0\\
\{z^3-[(3+i)^3]^2\}\{z^3+[(3+i)^3]^2\}=0\\}\)
I dalej wzór na różnicę i sumę sześcianów
Pozdrawiam.
Co do samego problemu, to:
\(\displaystyle{ z^{6} = (3+i)^{12}\\
z^6-(3+i)^{12}=0\\
(z^3)^2-[(3+i)^6]^2=0\\
[z^3-(3+i)^6][z^3+(3+i)^6]=0\\
\{z^3-[(3+i)^3]^2\}\{z^3+[(3+i)^3]^2\}=0\\}\)
I dalej wzór na różnicę i sumę sześcianów
Pozdrawiam.