przeksztalcenie wyrazenia

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
pastazip
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 18 paź 2009, o 21:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 19 razy

przeksztalcenie wyrazenia

Post autor: pastazip »

dlaczego \(\displaystyle{ (1+i)^{4}=-4}\) chodzi mi aby to obliczyc bez wymnazania. chyba jest jakas zaleznosc na podstawie ktorej bez wykonywania dzialan mozna bezposrednio stwierdzic ten zwiazek. z gory dzieki pozdrawiam
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

przeksztalcenie wyrazenia

Post autor: luka52 »

Zapisz \(\displaystyle{ 1+i}\) w postaci wykładniczej, tj. \(\displaystyle{ 1 + i = \sqrt{2} e^{i \frac{\pi}{4}}}\). I dalej podnieś do odpowiedniej potęgi. Całość bez trudu można obliczyć w pamięci.
pastazip
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 18 paź 2009, o 21:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 19 razy

przeksztalcenie wyrazenia

Post autor: pastazip »

nie ma jakiejs prostszej zaleznosci, mielismy ten przyklad na lekcji, natomiast nie bylo jeszcze czegos takiej jak postac wykladnicza...-- 4 lis 2009, o 17:52 --dobra juz sam doszedlem:P
ODPOWIEDZ