Pierwiastki wielomianu.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
paffel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 3 lis 2008, o 09:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czaplinek
Podziękował: 11 razy

Pierwiastki wielomianu.

Post autor: paffel »

Mam obliczyć pierwiastki podanego wielomianu:
\(\displaystyle{ x ^{6} - 2x^{5} + 5x^{4} - 6x^{3} + 8x^{2} - 4x + 4}\)

\(\displaystyle{ x_{1} = i}\)
\(\displaystyle{ x_{2} = - \sqrt{2} * i}\)

Stąd wiadomo, że:
\(\displaystyle{ x _{3} = -i}\)
\(\displaystyle{ x _{4} = \sqrt{2} * i}\)

Następnie:
\(\displaystyle{ (x - x_{1})*(x - x_{3})*(x - x_{2})*(x - x_{4}) = ( x^{2} + 1)*(x -(- \sqrt{2} * i)*(x - ( \sqrt{2} * i)}\) - tutaj nie mogę się doliczyć... ile wyniesie:

\(\displaystyle{ (x -(- \sqrt{2} * i)*(x - ( \sqrt{2} * i) = ??}\)

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Pierwiastki wielomianu.

Post autor: Nakahed90 »

\(\displaystyle{ =x^2+2}\)
Wynika to ze wzoru skróconego mnożenia.
ODPOWIEDZ