rownanie zespolone 3

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
sesese
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 373
Rejestracja: 5 lip 2008, o 23:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 3 razy

rownanie zespolone 3

Post autor: sesese »

znalezc pierwiastki i zapisac w postaci tryg
\(\displaystyle{ z ^{2}-4i+8=0 \wedge (x+yi)=z\\
xy=2 \wedge x ^{2} -y ^{2} =-8\\
\frac{4}{y ^{2} } -y ^{2} =-8\\
4-y ^{4} =-8y ^{2} \\
t ^{2} +8t+4=0 \wedge t =y^{2} \\
\delta=64+16=80 \Rightarrow \sqrt{\delta}=4 \sqrt{5}\\
t _{1} =4+2 \sqrt{5} \wedge t _{2}=4-2 \sqrt{5} \\
\Rightarrow y _{1} = \sqrt{4+2 \sqrt{5}} \wedge y _{2} = \sqrt{4-2 \sqrt{5}}}\)


czy moge odzucic \(\displaystyle{ y _{2}}\) wydaje mi sie ze y jest rzeczywisty ??\(\displaystyle{ (x+yi)=z}\)

-- 2 listopada 2009, 20:43 --

odpisal by ktos mam miec podobne zadanie jutro nak kartkowce-- 2 listopada 2009, 21:29 --dobra dzieki juz wiem \(\displaystyle{ y}\) jest rzeczywista liczba
ODPOWIEDZ