znajac niektore pierwiastki...
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 21 paź 2009, o 13:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kobiety nie można zrozumieć tak jak matematyki
- Podziękował: 11 razy
znajac niektore pierwiastki...
znajac niektore pierwiastki podanych wielomianow
rzeczywistych znalezc ich pozostałe pierwiastki
\(\displaystyle{ x^{6}-2x^{5}+5x^{4}-6x^{3}+8x^{2}-4x+4=}\)
\(\displaystyle{ x_{1}=i}\)
\(\displaystyle{ x_{2}=-\sqrt{2}i}\)
rzeczywistych znalezc ich pozostałe pierwiastki
\(\displaystyle{ x^{6}-2x^{5}+5x^{4}-6x^{3}+8x^{2}-4x+4=}\)
\(\displaystyle{ x_{1}=i}\)
\(\displaystyle{ x_{2}=-\sqrt{2}i}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 195
- Rejestracja: 1 sty 2008, o 13:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wielkopolska
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 56 razy
znajac niektore pierwiastki...
Skoro x1 i x2 są pierwiastkami tego równania, to jego pierwiastkami są także liczby do nich sprzężone.
Stąd mamy:
\(\displaystyle{ x_3 = -i}\)
\(\displaystyle{ x_4 = \sqrt{2}i}\)
Dzieląc wielomian \(\displaystyle{ x^{6}-2x^{5}+5x^{4}-6x^{3}+8x^{2}-4x+4}\) przez \(\displaystyle{ (x-i)(x+i)(x-\sqrt{2}i)(x+\sqrt{2}i)}\) otrzymujemy: \(\displaystyle{ x^2-2x+2}\)
Obliczamy deltę:
\(\displaystyle{ \Delta = 4-8 = -4 = 4i^2}\)
\(\displaystyle{ \Delta = \pm 2i}\)
\(\displaystyle{ x_5 = \frac{2 + 2i}{2} = 1+i}\)
\(\displaystyle{ x_6 = \frac{2-2i}{2} = 1-i}\)
Podsumowując, pierwiastkami tego równania są:
\(\displaystyle{ x \in \{ i, -i, \sqrt{2}i, -\sqrt{2}i, 1+i, 1-i \}}\)
Pozdrawiam
Stąd mamy:
\(\displaystyle{ x_3 = -i}\)
\(\displaystyle{ x_4 = \sqrt{2}i}\)
Dzieląc wielomian \(\displaystyle{ x^{6}-2x^{5}+5x^{4}-6x^{3}+8x^{2}-4x+4}\) przez \(\displaystyle{ (x-i)(x+i)(x-\sqrt{2}i)(x+\sqrt{2}i)}\) otrzymujemy: \(\displaystyle{ x^2-2x+2}\)
Obliczamy deltę:
\(\displaystyle{ \Delta = 4-8 = -4 = 4i^2}\)
\(\displaystyle{ \Delta = \pm 2i}\)
\(\displaystyle{ x_5 = \frac{2 + 2i}{2} = 1+i}\)
\(\displaystyle{ x_6 = \frac{2-2i}{2} = 1-i}\)
Podsumowując, pierwiastkami tego równania są:
\(\displaystyle{ x \in \{ i, -i, \sqrt{2}i, -\sqrt{2}i, 1+i, 1-i \}}\)
Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 21 paź 2009, o 13:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kobiety nie można zrozumieć tak jak matematyki
- Podziękował: 11 razy
znajac niektore pierwiastki...
wielkie dzięki i!!! -- 1 lis 2009, o 13:58 --jak został podzielony wielomian? jak to rozpisać ?
-
- Użytkownik
- Posty: 195
- Rejestracja: 1 sty 2008, o 13:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wielkopolska
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 56 razy
znajac niektore pierwiastki...
Najłatwiej chyba jest wymnożyć wpierw nawiasy w tym drugim wielomianie. Otrzymamy wówczas:
\(\displaystyle{ (x-i)(x+i)(x-\sqrt{2}i)(x+\sqrt{2}i) = (x^2 + 1)(x^2 + 2) = x^4+3x^2+2}\)
No i następnie pozostaje nam pisemne dzielenie wielomianów
\(\displaystyle{ (x-i)(x+i)(x-\sqrt{2}i)(x+\sqrt{2}i) = (x^2 + 1)(x^2 + 2) = x^4+3x^2+2}\)
No i następnie pozostaje nam pisemne dzielenie wielomianów
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 21 paź 2009, o 13:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kobiety nie można zrozumieć tak jak matematyki
- Podziękował: 11 razy
znajac niektore pierwiastki...
aha, dziękuję bardzo -- 1 lis 2009, o 14:52 --a w tym zadaniu:
\(\displaystyle{ x^{4}-6x^{3}+18x^{2}-30x+25=}\)
\(\displaystyle{ x_{1}=2+i}\)
mamy
\(\displaystyle{ x_{2}=-2-i}\)
czyli
\(\displaystyle{ (x-2-i)(x+2+i)=x^2-(2+i)^2=}\) ?
\(\displaystyle{ x^{4}-6x^{3}+18x^{2}-30x+25=}\)
\(\displaystyle{ x_{1}=2+i}\)
mamy
\(\displaystyle{ x_{2}=-2-i}\)
czyli
\(\displaystyle{ (x-2-i)(x+2+i)=x^2-(2+i)^2=}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 195
- Rejestracja: 1 sty 2008, o 13:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wielkopolska
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 56 razy
znajac niektore pierwiastki...
Zauważ tylko, że sprzężenie do liczby \(\displaystyle{ z = a + bi}\) to \(\displaystyle{ \overline{z} = a - bi}\)
Tak więc \(\displaystyle{ x_2 = 2 - i}\)
To co Ty napisałaś, to byłaby liczba przeciwna do x1.
No i dalej dzielimy przez \(\displaystyle{ (x - 2 - i)(x-2 + i) = x^2-4x+5}\)
Dalej już chyba jasne
Tak więc \(\displaystyle{ x_2 = 2 - i}\)
To co Ty napisałaś, to byłaby liczba przeciwna do x1.
No i dalej dzielimy przez \(\displaystyle{ (x - 2 - i)(x-2 + i) = x^2-4x+5}\)
Dalej już chyba jasne
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 16 paź 2009, o 18:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 13 razy
znajac niektore pierwiastki...
Witajcie.
Wybaczcie, że odkopuję ale mam ten sam przykład i mam pytanie..
\(\displaystyle{ (x - 2 - i)(x-2 + i) = x^2-4x+5}\)
Co tutaj się dzieje z \(\displaystyle{ i}\)?
Po wymnożeniu tego wychodzi
\(\displaystyle{ x^2-4x+4-i}\)
Wybaczcie, że odkopuję ale mam ten sam przykład i mam pytanie..
\(\displaystyle{ (x - 2 - i)(x-2 + i) = x^2-4x+5}\)
Co tutaj się dzieje z \(\displaystyle{ i}\)?
Po wymnożeniu tego wychodzi
\(\displaystyle{ x^2-4x+4-i}\)
znajac niektore pierwiastki...
nie wyjdzie \(\displaystyle{ x^2-4x+4-i}\) tylko \(\displaystyle{ x^2-4x+4-i^2}\) gdzie \(\displaystyle{ i^2=-1}\) wiec \(\displaystyle{ x^2-4x+4-(-1)}\) da nam \(\displaystyle{ x^2-4x+5}\)