pierwiastek z liczby zespolonej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Hellbike
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 169
Rejestracja: 27 cze 2008, o 14:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zg
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3 razy

pierwiastek z liczby zespolonej

Post autor: Hellbike »

obliczyc :

\(\displaystyle{ \sqrt{-3 -4i}}\)


z czego wychodzi, ze \(\displaystyle{ cos x = \frac{-3}{5}}\)

wiec skad mam wiedziec, jaki jest argument?
Mikolaj9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 535
Rejestracja: 19 gru 2008, o 15:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 62 razy

pierwiastek z liczby zespolonej

Post autor: Mikolaj9 »

Zastanawiam się, czy konieczne będzie liczenie argumentu.
Jakby to załatwić w ten sposób:

\(\displaystyle{ z _{0}}\) policzyć podstawiając wartości sinx, cosx.
\(\displaystyle{ z _{1} = 5[cos (\frac{x+2\pi}{2})+isin( \frac{x+2\pi}{2})]}\)

Użyć wzoru na funkcje kąta połówkowego :

\(\displaystyle{ cos( \frac{x}{2} + \pi) = -cos( \frac{x}{2})}\)

\(\displaystyle{ |cos( \frac{x}{2})| = \sqrt{\frac{1+cosx}{2} }}\)


Analogicznie dla sinusa.

EDIT: Oczywiście, +2k\(\displaystyle{ \pi}\), a nie k\(\displaystyle{ \pi}\) jak napisałem wcześniej.
Ostatnio zmieniony 31 paź 2009, o 23:35 przez Mikolaj9, łącznie zmieniany 1 raz.
Hellbike
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 169
Rejestracja: 27 cze 2008, o 14:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zg
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3 razy

pierwiastek z liczby zespolonej

Post autor: Hellbike »

To proste zadanie, pierwsze z tego typu zadan z ksiazki "a. mat. w zad", wiec spodziewalem sie, ze bedzie to mozna prosciej rozwiazac.
miodzio1988

pierwiastek z liczby zespolonej

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ \sqrt{-3 -4i}=z}\)
\(\displaystyle{ -3 -4i=z ^{2}}\)
\(\displaystyle{ z=a+bi}\)
Hellbike
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 169
Rejestracja: 27 cze 2008, o 14:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zg
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3 razy

pierwiastek z liczby zespolonej

Post autor: Hellbike »

nie wiem, co mi to daje?
miodzio1988

pierwiastek z liczby zespolonej

Post autor: miodzio1988 »

Ojej....wstaw , podnieś do kwadratu prawą stronę i porównaj część rzeczywistą i urojoną.
ODPOWIEDZ