Rozwiazac nierówność czesci rzeczywistej i urojonej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Scintilla_wwy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 21 kwie 2008, o 16:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy

Rozwiazac nierówność czesci rzeczywistej i urojonej

Post autor: Scintilla_wwy »

Mam takie dwie nierownosci
\(\displaystyle{ \Re (z^{2}) \le \Im( z^{2} )}\)
\(\displaystyle{ \Re (z^{3}) \le \Im( z^{3} )}\)
I nie wiem jak dojsc do wyniku.
W 1 wychodzi mi \(\displaystyle{ x^{2}- y^{2} \le 2xy}\) i nie wiem co dalej
miodzio1988

Rozwiazac nierówność czesci rzeczywistej i urojonej

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ x^{2}- y^{2} \le 2xy}\)
\(\displaystyle{ x^{2}- y^{2}-2xy \le 0}\)
\(\displaystyle{ (x-y) ^{2}-2y ^{2} \le 0}\)
No i teraz stosuj wzor na roznice kwadratów
Scintilla_wwy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 21 kwie 2008, o 16:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy

Rozwiazac nierówność czesci rzeczywistej i urojonej

Post autor: Scintilla_wwy »

No ok dziekuje za to Z pierwszym sobie poradziłam juz ale z drugim nadal mam problem ;/
Dochodze mniej wiecej do momentu \(\displaystyle{ x^{3}-3x y^{2} -3 x^{2} y+ y^{3} \le 0}\) i dalej jak?
miodzio1988

Rozwiazac nierówność czesci rzeczywistej i urojonej

Post autor: miodzio1988 »

Ta sama sztuczka co poprzednio zadziała?
Scintilla_wwy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 21 kwie 2008, o 16:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy

Rozwiazac nierówność czesci rzeczywistej i urojonej

Post autor: Scintilla_wwy »

No wlasnie nie wiem jak to dalej rozpisac:P cos mi nie wychodzi:P bo potem wykres musze narysowac
ODPOWIEDZ