Mam kolokwium za tydzień i próbuje pewne zadania rozwiązać potrzebuje pomocy
Zad. 1 Na płaszczyźnie Gaussa wyznaczyć obszar płaski określony nierównościami
\(\displaystyle{ |z+2-j| \le 2
|z-1+2j| \ge 3}\)
Obszar określony nierównościami
Obszar określony nierównościami
Ostatnio zmieniony 4 lis 2009, o 21:02 przez marcellod, łącznie zmieniany 6 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Obszar określony nierównościami
W czym masz problem? Z definicji moduł liczby zespolonej, to:
\(\displaystyle{ |z|=|x+iy|=\sqrt{x^2+y^2}}\)
Wystarczy więc zapisać to co masz w module w postaci liczby zespolonej i rozpisać moduły. Nierówności dadzą ci odpowiednio wnętrze i to co na zewnątrz okręgów przesuniętych w układzie zmiennej zespolonej.
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ |z|=|x+iy|=\sqrt{x^2+y^2}}\)
Wystarczy więc zapisać to co masz w module w postaci liczby zespolonej i rozpisać moduły. Nierówności dadzą ci odpowiednio wnętrze i to co na zewnątrz okręgów przesuniętych w układzie zmiennej zespolonej.
Pozdrawiam.