Podaną liczbę zespoloną zapisać w postaci trygonometrycznej
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 29 paź 2009, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Częstochowa
Podaną liczbę zespoloną zapisać w postaci trygonometrycznej
\(\displaystyle{ \sqrt{3 + i}}\)
Co z tym zrobić? Na początek obliczyć moduł ze wzoru a pózniej?
Co z tym zrobić? Na początek obliczyć moduł ze wzoru a pózniej?
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Podaną liczbę zespoloną zapisać w postaci trygonometrycznej
\(\displaystyle{ \sqrt{3+i}=z\\
z^2=3+i\\
(x+iy)^2=3+i\\
x^2-y^2+2xyi=3+i\\
\begin{cases}
x^2-y^2=3\\
2xy=1
\end{cases}\\
\ldots}\)
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 29 paź 2009, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Częstochowa
Podaną liczbę zespoloną zapisać w postaci trygonometrycznej
ale i nie jest pod pierwiastkiem pod pierwiastek jest tylko 3.
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Podaną liczbę zespoloną zapisać w postaci trygonometrycznej
Twój zapis sugeruje, że jednak wszystko jest pod i... Zresztą co to za problem zmienić to, skoro metodę masz podaną.
Ogólnie tutaj można od razu zamienić na postać trygonometryczną i liczyć z de moivre'a. Jak zamienić - mając moduł obliczasz wartość sinusa i cosinusa tej liczby. Mając wartość sin i cos obliczasz kąt. Mając kąt i moduł masz już postać trygonometryczną.
Lub możesz zamienić szybciej (bez liczenia modułu) poprzez wyciągnięcie z tej liczby 2 przed nawias.
Pozdrawiam.
Ogólnie tutaj można od razu zamienić na postać trygonometryczną i liczyć z de moivre'a. Jak zamienić - mając moduł obliczasz wartość sinusa i cosinusa tej liczby. Mając wartość sin i cos obliczasz kąt. Mając kąt i moduł masz już postać trygonometryczną.
Lub możesz zamienić szybciej (bez liczenia modułu) poprzez wyciągnięcie z tej liczby 2 przed nawias.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 21 paź 2009, o 13:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kobiety nie można zrozumieć tak jak matematyki
- Podziękował: 11 razy
Podaną liczbę zespoloną zapisać w postaci trygonometrycznej
rozwiązywałam podobne zadanie, nie wiem jak dalej to rozwiązać ?
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^2-y^2=-1\\ 2xy=-1+\sqrt3 \end{cases}\\ \ldots}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^2-y^2=-1\\ 2xy=-1+\sqrt3 \end{cases}\\ \ldots}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Podaną liczbę zespoloną zapisać w postaci trygonometrycznej
Wyznacz z drugiego y i podstaw do pierwszego. Później wstaw zmienną pomocniczą \(\displaystyle{ x^2=t}\) i rozwiąż równanie.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 21 paź 2009, o 13:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kobiety nie można zrozumieć tak jak matematyki
- Podziękował: 11 razy
Podaną liczbę zespoloną zapisać w postaci trygonometrycznej
\(\displaystyle{ y=\frac{\sqrt3-1}{2x}}\)
podstawiam do pierwszego
\(\displaystyle{ \frac{4x^4+3-2\sqrt3+1}{4x^2}=-1}\)
\(\displaystyle{ x^2=t}\)
\(\displaystyle{ t>0}\)
\(\displaystyle{ -4t^2+4t-2 \sqrt3+4=0}\)
jak dalej?
podstawiam do pierwszego
\(\displaystyle{ \frac{4x^4+3-2\sqrt3+1}{4x^2}=-1}\)
\(\displaystyle{ x^2=t}\)
\(\displaystyle{ t>0}\)
\(\displaystyle{ -4t^2+4t-2 \sqrt3+4=0}\)
jak dalej?
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 29 paź 2009, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Częstochowa
Podaną liczbę zespoloną zapisać w postaci trygonometrycznej
Zapis nie jest mój tylko jest zmieniony przez moderatora ktory najwyrazniej nie zajarzył.
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Podaną liczbę zespoloną zapisać w postaci trygonometrycznej
Jeśli wychodzi ujemna, to źle liczysz. Naszkicowałem sobie wykres funkcji \(\displaystyle{ f(t)=-4t^2+4t-2 \sqrt3+4}\) i ewidentnie są dwa miejsca zerowe (jedno ujemne blisko 0, drugie dodatnie coś ponad 1). Także coś źle liczysz.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.