\(\displaystyle{ \frac{x}{2-3i} + \frac{y}{3+2i} = 1}\)
Jak coś takiego zrobić bo ja z matmą na bakier zawsze i w ogóle tego nie rozumiem.
Znajdz liczby rzeczywiste x, y spełniające równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 71
- Rejestracja: 28 paź 2009, o 22:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Toruń
- Pomógł: 9 razy
Znajdz liczby rzeczywiste x, y spełniające równanie
1. Usuń z mianownika część urojoną tzn. pomnóż ułamki przez sprzężenia, pierwszy mnożysz przez \(\displaystyle{ 2+3*i}\), drugi przez \(\displaystyle{ 3-2*i}\)
2. Ułamki mają wspólny mianownik, dodajesz je.
3. Przyrównujesz prawą i lewą stronę - tzn. część urojoną i rzeczywistą obu stron. Dostajesz układ równań i koniec.
2. Ułamki mają wspólny mianownik, dodajesz je.
3. Przyrównujesz prawą i lewą stronę - tzn. część urojoną i rzeczywistą obu stron. Dostajesz układ równań i koniec.
-
- Użytkownik
- Posty: 71
- Rejestracja: 28 paź 2009, o 22:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Toruń
- Pomógł: 9 razy
Znajdz liczby rzeczywiste x, y spełniające równanie
Jasne:
\(\displaystyle{ \frac{x}{2-3i} = \frac{x(2+3i)}{(2-3i)(2+3i)}= \frac{x(2+3i)}{4+9}= \frac{x(2+3i)}{13}}\)
\(\displaystyle{ \frac{y}{3+2i}= \frac{y(3-2i)}{(3+2i)(3-2i)} = \frac{y(3-2i)}{4+13} = \frac{y(3-2i)}{13}}\)
Zatem:
\(\displaystyle{ \frac{x}{2-3i} + \frac{y}{3+2i} = \frac{x(2+3i)}{13} + \frac{y(3-2i)}{13} = \frac{x(2+3i)+y(3-2i)}{13} = \frac{2x+3y+i(3x-2y)}{13}}\)
Czyli:
2x+3y=13
3x-2y=0
\(\displaystyle{ \frac{x}{2-3i} = \frac{x(2+3i)}{(2-3i)(2+3i)}= \frac{x(2+3i)}{4+9}= \frac{x(2+3i)}{13}}\)
\(\displaystyle{ \frac{y}{3+2i}= \frac{y(3-2i)}{(3+2i)(3-2i)} = \frac{y(3-2i)}{4+13} = \frac{y(3-2i)}{13}}\)
Zatem:
\(\displaystyle{ \frac{x}{2-3i} + \frac{y}{3+2i} = \frac{x(2+3i)}{13} + \frac{y(3-2i)}{13} = \frac{x(2+3i)+y(3-2i)}{13} = \frac{2x+3y+i(3x-2y)}{13}}\)
Czyli:
2x+3y=13
3x-2y=0