\(\displaystyle{ 2 \le |iz-5|<3}\) martwi mnie ze \(\displaystyle{ i}\) jest przy \(\displaystyle{ z}\) a nie przy \(\displaystyle{ 5}\)
znam wzor \(\displaystyle{ |z- z_{0}|=r}\) ale ta postac wyzej jakos mi tu nie pasuje
z zadania powyzej autorzy wnioskuja taki wynik:
mianowicie jest to okrag (wiadomo) o srodku w pkt \(\displaystyle{ -5i}\) na osi Imaginalis i \(\displaystyle{ 0}\) na Realis.
Nie kumam skad sie \(\displaystyle{ i}\) przenioslo do \(\displaystyle{ 5}\) tki
interpretacja geometryczna hmhmhmhm
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
- sesese
- Użytkownik
- Posty: 373
- Rejestracja: 5 lip 2008, o 23:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 3 razy
interpretacja geometryczna hmhmhmhm
dobra to jeszcze pytanko dlaczego moge wyciagnac \(\displaystyle{ i}\)przed nawias tak jak gdyby to bylo -1. Jest jakis dowod tego albo cos bo ja np nie wierze w sesie ze rownie dobrze zamiast \(\displaystyle{ i}\) moglbym tam przed nawias dac 7 co juz by bylo bzdura
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
interpretacja geometryczna hmhmhmhm
Dokładniej mamy \(\displaystyle{ |iz-5|=1\cdot|iz-5|=|i|\cdot|iz-5|=|i(iz-5)|=\ldots}\).