Narysowac zbiory liczb zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
Smażony Ogórek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 197
Rejestracja: 27 cze 2007, o 22:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Świdnica
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 23 razy

Narysowac zbiory liczb zespolonych

Post autor: Smażony Ogórek »

a) \(\displaystyle{ arg[(1+i)z]= \frac{3\pi}{2}}\)
b) \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4} \le arg \frac{i}{z} \le \frac{\pi}{2}}\)
c) \(\displaystyle{ arg( z^{4})=\pi}\)
d) \(\displaystyle{ A=\{z \in C: \quad arg \frac{z+i}{z-i}=\phi\}, dla \phi= \pm \frac{\pi}{2}}\)

Zależy mi szczególnie na przykładzie d)
Awatar użytkownika
sesese
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 373
Rejestracja: 5 lip 2008, o 23:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 3 razy

Narysowac zbiory liczb zespolonych

Post autor: sesese »

a) masz taki wzor A\(\displaystyle{ arg (z _{1} z=arg (z_{1}) +arg(z)+2k\pi}\)
Awatar użytkownika
Smażony Ogórek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 197
Rejestracja: 27 cze 2007, o 22:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Świdnica
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 23 razy

Narysowac zbiory liczb zespolonych

Post autor: Smażony Ogórek »

z a) b) i c) sobie poradziłem, ale d) dalej nie wychodzi, w ogóle nie wiem jak się do tego zabrać
Awatar użytkownika
sesese
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 373
Rejestracja: 5 lip 2008, o 23:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 3 razy

Narysowac zbiory liczb zespolonych

Post autor: sesese »

\(\displaystyle{ arg z}\)to jest \(\displaystyle{ \phi}\) jak to sie ma do \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\) ??
Awatar użytkownika
Smażony Ogórek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 197
Rejestracja: 27 cze 2007, o 22:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Świdnica
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 23 razy

Narysowac zbiory liczb zespolonych

Post autor: Smażony Ogórek »

Są 2 przypadki, o to chodzi?
ODPOWIEDZ