Witam
Czy mógłby mi to ktoś rozwiązać? (sprowadzić do najprostszej postaci oraz zapisać w trzech postaciach)
a) w postaci kanonicznej (z=a+bj)
b) w postaci trygonometrycznej
c) w postaci wykładniczej
\(\displaystyle{ \frac{ (-cos \frac{\pi}{6}+jcos \frac{\pi}{3}) ^{3}\cdot(1-j)^{14} }{ (1+j)^{13} }}\)
Po prostu nie potrafię tego rozwiązać (ale zamienić potrafię )
Z góry dziękuję!
Pozdrawiam
Rozwiązać równanie i zapisać w trzech postaciach
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Rozwiązać równanie i zapisać w trzech postaciach
Hmpf... Przecież tutaj wystarczy zastosować wzór de moivre'a (do potęgowania) oraz wzór na mnożenie(licznik) i dzielenie (na samym końcu). Problemem może być zamiana z postaci algebraicznej na trygonometrycznej. Wystarczy w obu tych liczbach wyciągnąć przed nawias \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\), czyli:
\(\displaystyle{ 1-j=\sqrt{2}\left( \frac{1}{\sqrt{2}}-\frac{1}{\sqrt{2}}j\right)=
\sqrt{2}\left( \frac{\sqrt{2}}{2}-\frac{\sqrt{2}}{2}j\right)\\}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ 1-j=\sqrt{2}\left( \frac{1}{\sqrt{2}}-\frac{1}{\sqrt{2}}j\right)=
\sqrt{2}\left( \frac{\sqrt{2}}{2}-\frac{\sqrt{2}}{2}j\right)\\}\)
Pozdrawiam.
Rozwiązać równanie i zapisać w trzech postaciach
Dziękuję bardzo za odpowiedź, oczywiście to co odpisałeś/łaś jest prawdą i się z tym zgadzam, a do postaci:
\(\displaystyle{ 1-j=\sqrt{2}\left( \frac{1}{\sqrt{2}}-\frac{1}{\sqrt{2}}j\right)= \sqrt{2}\left( \frac{\sqrt{2}}{2}-\frac{\sqrt{2}}{2}j\right)\\}\)
tez doszedłem... ale nie wiem co dalej,
- jak zamienic \(\displaystyle{ jcos \frac{\pi}{3}}\) na \(\displaystyle{ jsin X}\) (zawsze mylę znaki ;/ )
- jak to się poskraca...
Wygląda na to że to co stanowi problem to ja potrafie, a prostszych rzeczy nie rozumiem...
Dziękuję jeszcze raz!
\(\displaystyle{ 1-j=\sqrt{2}\left( \frac{1}{\sqrt{2}}-\frac{1}{\sqrt{2}}j\right)= \sqrt{2}\left( \frac{\sqrt{2}}{2}-\frac{\sqrt{2}}{2}j\right)\\}\)
tez doszedłem... ale nie wiem co dalej,
- jak zamienic \(\displaystyle{ jcos \frac{\pi}{3}}\) na \(\displaystyle{ jsin X}\) (zawsze mylę znaki ;/ )
- jak to się poskraca...
Wygląda na to że to co stanowi problem to ja potrafie, a prostszych rzeczy nie rozumiem...
Dziękuję jeszcze raz!
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Rozwiązać równanie i zapisać w trzech postaciach
\(\displaystyle{ -\cos\frac{\pi}{6}+j\cos \frac{\pi}{3}=
-\frac{\sqrt{3}}{2}+\frac{1}{2}j=
\cos \frac{5\pi}{6}+j\sin \frac{5\pi}{6}}\)
Jak wszystko podniesiesz do odpowiedniej potęgi, trzeba licznik przemnożyć jak normalne dwie liczby zespolone, a później podzielić przez mianownik. I po kłopocie.
Pozdrawiam.
Rozwiązać równanie i zapisać w trzech postaciach
Teraz rozumiem
Dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam serdecznie!
Dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam serdecznie!