Witam mam problem z zadaniem:
\(\displaystyle{ \frac{(5+i)(7-6i) }{3+i}}\)
Trzeba przestawić to w postaci a+ib liczbę zespoloną. Z góry dziękuje za pomoc
Przedstawic w postaci a+ib
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Przedstawic w postaci a+ib
1. Przemnożyć wartości w liczniku.
2. Uporządkować licznik.
3. Przemnożyć licznik i mianownik przez \(\displaystyle{ 3-i}\), by mieć w mianowniku liczbę niezespoloną.
Pozdrawiam.
2. Uporządkować licznik.
3. Przemnożyć licznik i mianownik przez \(\displaystyle{ 3-i}\), by mieć w mianowniku liczbę niezespoloną.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 1874
- Rejestracja: 4 paź 2008, o 02:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lost Hope
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 502 razy
Przedstawic w postaci a+ib
\(\displaystyle{ \frac{(5+i)(7-6i) }{3+i}=\frac{(5+i)(7-6i)(3-i)}{(3+i)(3-i)}=\frac{(5+i)(7-6i)(3-i)}{10}}\)
i wystarczy wymnożyć w liczniku.
i wystarczy wymnożyć w liczniku.