polecenie : w zbiorze liczb zespolonych rozwiązac podane rownania.
mam problem z dwoma ostatnimi podpunktami a mianowicie:
i) \(\displaystyle{ z^{2} -(6+i)z+11-7i=0}\)
j) \(\displaystyle{ z^{3}-6iz^{2}-12z+8i=0}\)
rozwiązac równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 20:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: SOPOT
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 3 razy
rozwiązac równanie
j) \(\displaystyle{ z^{3}-6iz^{2}-12z+8i=0}\)
\(\displaystyle{ (z-2i)^3=0}\)
\(\displaystyle{ z=2i}\)
i) \(\displaystyle{ z^{2} -(6+i)z+11-7i=0}\)
\(\displaystyle{ (x+iy)^2 -(6+i)(x+iy)+11-7i=0}\)
\(\displaystyle{ x^2+2ixy+i^2y^2 -(6x+6iy+ix+i^2y )+11-7i=0}\)
\(\displaystyle{ x^2-y^2+y-6x+11 +(2xy-6y-x-7)i=0}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}x^2-y^2+y-6x+11 =0 \\(2xy-6y-x-7)=0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ (z-2i)^3=0}\)
\(\displaystyle{ z=2i}\)
i) \(\displaystyle{ z^{2} -(6+i)z+11-7i=0}\)
\(\displaystyle{ (x+iy)^2 -(6+i)(x+iy)+11-7i=0}\)
\(\displaystyle{ x^2+2ixy+i^2y^2 -(6x+6iy+ix+i^2y )+11-7i=0}\)
\(\displaystyle{ x^2-y^2+y-6x+11 +(2xy-6y-x-7)i=0}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}x^2-y^2+y-6x+11 =0 \\(2xy-6y-x-7)=0 \end{cases}}\)
Ostatnio zmieniony 26 paź 2009, o 21:23 przez olenka19, łącznie zmieniany 3 razy.
rozwiązac równanie
\(\displaystyle{ \left(iy \right) ^{2}= -y ^{2}}\) ?
Ostatnio zmieniony 26 paź 2009, o 20:53 przez natos, łącznie zmieniany 1 raz.
rozwiązac równanie
jak dla mnie to z wymnozenia wychodzi \(\displaystyle{ i ^{2} y}\) chyba ze ja juz slepy jestem xd. Sory ze tak zawracam glowe