Mam znaleźć argument (nie w postaci np. arctg) takiej liczby
\(\displaystyle{ 2-5i}\)
Jakie są sposoby, żeby sprytnie przekształcić takie wyrażenia, żeby łatwiej znaleźć argument? Znam tylko taki, że szuka się czy podana liczba nie jest kwadratem innej, jakiejś prostszej, a później szuka pierwiastka.
Argument liczby zespolonej
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 11 maja 2008, o 21:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 2 razy
Argument liczby zespolonej
Hmm... Być może masz rację, ale prowadzący takie zadanie zadał. Dodatkowo w zbiorze odpowiedź również jest przyzwoita, tzn. wygląda jakby nie była odczytana z tablic (pi pomnożone przez jakąś liczbę).
Argument liczby zespolonej
\(\displaystyle{ \varphi = \arctan \frac{-5}{2} = -68,2 deg = -1,19 rad}\)
jak wynik się nie podoba to dodaj +360 lub +\(\displaystyle{ \pi}\)
wg tablic:
\(\displaystyle{ \tan 68deg 20' = 2,572}\)
więc nie wiem jak miałby wyjść równy wynik
\(\displaystyle{ 68deg = \frac{68 \pi}{180} rad = \frac{17}{45} \pi rad= 1,186823891 rad}\)
jak wynik się nie podoba to dodaj +360 lub +\(\displaystyle{ \pi}\)
wg tablic:
\(\displaystyle{ \tan 68deg 20' = 2,572}\)
więc nie wiem jak miałby wyjść równy wynik
\(\displaystyle{ 68deg = \frac{68 \pi}{180} rad = \frac{17}{45} \pi rad= 1,186823891 rad}\)