Wyznaczyć
\(\displaystyle{ \sqrt{3-4i}}\).
Wyznaczyć pierwiastek liczby zespolonej
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 20:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: SOPOT
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 3 razy
Wyznaczyć pierwiastek liczby zespolonej
\(\displaystyle{ z=x+iy}\)
\(\displaystyle{ z ^{2} =x^2-y^2+2ixy}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^2-y^2=3\\ 2xy=-4 \end{cases}}\)
lub drugi sposób ze wzoru na pierwiastki
\(\displaystyle{ z ^{2} =x^2-y^2+2ixy}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^2-y^2=3\\ 2xy=-4 \end{cases}}\)
lub drugi sposób ze wzoru na pierwiastki