Znaleźć wszystkie pierwiastki wielomianu \(\displaystyle{ x ^{4}-6x ^{3}+14x ^{2}-6x+13}\) wiedząc, że jednym z nich jest \(\displaystyle{ 3+2i}\).
Jak rozwiązać takie zadanie?
Znaleźć pierwiastki wielomianu
Znaleźć pierwiastki wielomianu
Jeśli wielomian o współczynnikach rzeczywistych ma pierwiastek zespolony \(\displaystyle{ z}\), to \(\displaystyle{ W(\overline{z})=0}\). Wobec tego nasz wielomian jest podzielny przez wielomian \(\displaystyle{ (x-(3+2i))(x-(3-2i))=x^2-6x+13}\). Czyli
\(\displaystyle{ x^2-6x^3+14x^2-6x+13=(x^2-6x+13)(x^2+ax+1)}\)
Porównaj współczynnik przy \(\displaystyle{ x}\) (po wymnożeniu z prawej strony z współczynnikiem z lewej strony) żeby otrzymać \(\displaystyle{ a}\). Potem zostanie Ci już tylko rozwiązanie równania kwadratowego \(\displaystyle{ x^2+ax+1=0}\)
\(\displaystyle{ x^2-6x^3+14x^2-6x+13=(x^2-6x+13)(x^2+ax+1)}\)
Porównaj współczynnik przy \(\displaystyle{ x}\) (po wymnożeniu z prawej strony z współczynnikiem z lewej strony) żeby otrzymać \(\displaystyle{ a}\). Potem zostanie Ci już tylko rozwiązanie równania kwadratowego \(\displaystyle{ x^2+ax+1=0}\)
Znaleźć pierwiastki wielomianu
mozesz mi bardziej lopatologicznie wytlumaczyc dlaczego akurat przez taki wielomian \(\displaystyle{ (x-(3+2i))(x-(3-2i))=x^2-6x+13}\)
Znaleźć pierwiastki wielomianu
Znasz tw. Bezout? Jeśli \(\displaystyle{ W(t)=0}\) to \(\displaystyle{ W(x)=(x-t)Q(x)}\)