moduł liczby zespolonej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
siema666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 26 paź 2009, o 01:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin

moduł liczby zespolonej

Post autor: siema666 »

\(\displaystyle{ |z+1| + \overline{z} = 2i}\)
Ostatnio zmieniony 29 paź 2009, o 21:11 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

moduł liczby zespolonej

Post autor: soku11 »

Podstaw \(\displaystyle{ z=x+iy}\), pamiętając, że:
\(\displaystyle{ \overline{z}=x-iy\\
|z|=\sqrt{x^2+y^2}}\)


Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ