Liczby zespolone+ trójkąt równoboczny

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
olenka19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 25 paź 2009, o 20:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: SOPOT
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 3 razy

Liczby zespolone+ trójkąt równoboczny

Post autor: olenka19 »

Jednym z wierzchołków trójkata równobocznego jest punkt \(\displaystyle{ z = 1 + 2i}\) Wyznacz pozostałe
wierzchołki, jeżeli jego środkiem jest początek układu współrzednych
Z góry dziękuje
Ostatnio zmieniony 25 paź 2009, o 21:55 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niby jedna klamerka [latex][/latex] a post o wiele ładniejszy. Pozdrawiam.
Pablopablo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 27 wrz 2008, o 17:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Oleśnica
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 7 razy

Liczby zespolone+ trójkąt równoboczny

Post autor: Pablopablo »

Ja bym to robił tak, że długość od wierzchołka do środka znasz - |z|, i teraz trzeba tylko przechodzić o kolejne 120 stopni.
Czyli argument z policzyć, i dodać 120 i potem odjąć.
Nie jestem pewien tego rozwiązania, ale zapewne tak jest:
\(\displaystyle{ z=1+2i \\
arg z=\frac{\pi}{3} \\
|z|=2 \\
z=|z|(\cos \frac{\pi}{3} + i \sin \frac{\pi}{3}) \\}\)

niech pozostałe wierzchołki będą z1 i z2:
\(\displaystyle{ z1=|z|(\cos (\frac{\pi}{3}+\frac{2 \pi}{3}) + i \sin (\frac{\pi}{3}+\frac{2 \pi}{3})) \\
z2=|z|(\cos (\frac{\pi}{3}-\frac{2 \pi}{3}) + i \sin (\frac{\pi}{3}-\frac{2 \pi}{3})) \\
z1=|z|(\cos \pi + i \sin \pi) \\
z2=|z|(\cos (-\frac{\pi}{3}) + i \sin (-\frac{\pi}{3}))=|z|(\cos \frac{\pi}{3} - i \sin \frac{\pi}{3}) \\}\)
Ostatnio zmieniony 25 paź 2009, o 21:24 przez Pablopablo, łącznie zmieniany 1 raz.
olenka19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 25 paź 2009, o 20:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: SOPOT
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 3 razy

Liczby zespolone+ trójkąt równoboczny

Post autor: olenka19 »

a dlaczego o 120?

hmm tyle,że moduł \(\displaystyle{ IzI}\) z to \(\displaystyle{ \sqrt{5}}\)
Ostatnio zmieniony 25 paź 2009, o 21:32 przez olenka19, łącznie zmieniany 4 razy.
Pablopablo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 27 wrz 2008, o 17:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Oleśnica
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 7 razy

Liczby zespolone+ trójkąt równoboczny

Post autor: Pablopablo »

Narysuj sobie trójkąt równoboczny, pociągnij odcinki od środka do wierzchołków i zastanów się jakie kąty są miedzy nimi.-- 25 października 2009, 22:22 --Masz rację, pomyliłem się. Ale sama idea jest chyba prawidłowa (obliczenie argumentu i dodawanie 2/3 pi)
olenka19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 25 paź 2009, o 20:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: SOPOT
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 3 razy

Liczby zespolone+ trójkąt równoboczny

Post autor: olenka19 »

ale kąt jest masakryczny .. dlatego musi tu być jakiś haczyk
ODPOWIEDZ