Witam
Podaje kilka równań ktore sprawiaja mi trudnośc
1) \(\displaystyle{ (1+i)z ^{2} - (3+7i)z +10i=0}\)
2)\(\displaystyle{ (1+2i)z ^{2} - (-1+8i)z + (-5+5i)=0}\)
3)\(\displaystyle{ z ^{4} - (18 +4i)z ^{2} +77-36i=0}\)
Równania kwadratowe w ciele liczb zespolonych.
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 10:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kraina marzeń
Równania kwadratowe w ciele liczb zespolonych.
Ostatnio zmieniony 25 paź 2009, o 10:20 przez czeslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach[latex].
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 76
- Rejestracja: 27 wrz 2008, o 17:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Oleśnica
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 7 razy
Równania kwadratowe w ciele liczb zespolonych.
Tutaj chyba najłatwiej liczyć delty, a w ostatnim podstawić coś za \(\displaystyle{ z^{2}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 10:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kraina marzeń
Równania kwadratowe w ciele liczb zespolonych.
liczyłam z delty, ale zawsze wychodziły mi pierwiastki z delty nie będące liczbami całkowitymi, dlatego proszę Was o pomoc.Pablopablo pisze:Tutaj chyba najłatwiej liczyć delty, a w ostatnim podstawić coś za \(\displaystyle{ z^{2}}\).
Równania kwadratowe w ciele liczb zespolonych.
xyz90, nie muszą wychodzić Ci liczby całkowite. Pokaz jak liczysz to znajdziemy błędy
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 10:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kraina marzeń
Równania kwadratowe w ciele liczb zespolonych.
delta: [-(3+7i)]\(\displaystyle{ z ^{2}}\) -\(\displaystyle{ 4 \cdot 10(1+i)}\)= -80+2i
\(\displaystyle{ a ^{2}}\) - \(\displaystyle{ b ^{2}}\)=-80
2ab=2i
b=\(\displaystyle{ \frac{1}{a}}\)
\(\displaystyle{ a ^{2}}\) - \(\displaystyle{ \frac{1}{a} ^{2}}\)= -80
\(\displaystyle{ a ^{4}}\)+\(\displaystyle{ 80a ^{2}}\)-1=0
\(\displaystyle{ a ^{2}}\)=t
I pierwiastek z delty wychodzi 80,024996
\(\displaystyle{ a ^{2}}\) - \(\displaystyle{ b ^{2}}\)=-80
2ab=2i
b=\(\displaystyle{ \frac{1}{a}}\)
\(\displaystyle{ a ^{2}}\) - \(\displaystyle{ \frac{1}{a} ^{2}}\)= -80
\(\displaystyle{ a ^{4}}\)+\(\displaystyle{ 80a ^{2}}\)-1=0
\(\displaystyle{ a ^{2}}\)=t
I pierwiastek z delty wychodzi 80,024996