pierwiastek zespolony

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
sesese
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 373
Rejestracja: 5 lip 2008, o 23:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 3 razy

pierwiastek zespolony

Post autor: sesese »

\(\displaystyle{ \sqrt{-1+ \sqrt{3}i } ={2(cos \frac{\frac{5}{6}\pi }{2} + \frac{2k\pi}{2}+iSin \frac{\frac{5}{6}\pi }{2} + \frac{2k\pi}{2}}\) o ile arg z wybralem dobry a na to wyglada to liczby z Cos i Sin nie moge potem wyciagnac\(\displaystyle{ cos \frac{5}{12}\pi}\) jaka jest wartosc np tego wyrazenia. Tego nie ma w tabelce a nie wiem jak to przeksztalcic
miodzio1988

pierwiastek zespolony

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ \sqrt{-1+ \sqrt{3}i }=z}\)
\(\displaystyle{ z ^{2}=-1+ \sqrt{3}i}\)
\(\displaystyle{ z=a+bi}\) i zadanie wychodzi pięknie;]
Awatar użytkownika
sesese
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 373
Rejestracja: 5 lip 2008, o 23:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 3 razy

pierwiastek zespolony

Post autor: sesese »

tak myslalem tyle ze nie wiem czy tym drugim sposobem moim nie da sie jakos przeksztalcic tego kata aby wyszlo cos normalnego
miodzio1988

pierwiastek zespolony

Post autor: miodzio1988 »

Czasami po prostu nie warto przechodzic do postaci trygonometrycznej.
Awatar użytkownika
sesese
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 373
Rejestracja: 5 lip 2008, o 23:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 3 razy

pierwiastek zespolony

Post autor: sesese »

mhm tak ewidentnie tu lepiej nie
ODPOWIEDZ