równania 3-go stopnia

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Kamil18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 134
Rejestracja: 24 lip 2008, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Słupsk
Podziękował: 8 razy

równania 3-go stopnia

Post autor: Kamil18 »

oblicz

1). \(\displaystyle{ z^{3} + 8i=0}\)

2).\(\displaystyle{ z^{3} +z ^{2} +3z +2=0}\)
miodzio1988

równania 3-go stopnia

Post autor: miodzio1988 »

1) \(\displaystyle{ z= \sqrt[3]{-8i}}\)
No i wzor na pierwiastek powinieneś znać.
2) uuuuuuuuu ładnych pierwiastkow moje stare oko nie widzi....
Kamil18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 134
Rejestracja: 24 lip 2008, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Słupsk
Podziękował: 8 razy

równania 3-go stopnia

Post autor: Kamil18 »

własnie 1 przyklad sam zrobilem ale dzieki zas drugi jest trudny poprostu nie wiem jak go zaczac...
ODPOWIEDZ