Podstawowe działania na liczbach zespolonych postac algebra.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
wmmpw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 22 paź 2009, o 13:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bytom

Podstawowe działania na liczbach zespolonych postac algebra.

Post autor: wmmpw »

Witam.
Wrzucam tutaj juz rozwiazane zadanka, chcialem sie zapytac czy dobrze rozwiazane.
Pozdrawiam.

\(\displaystyle{ \left( 5 + i\right) + \left( 6 + 2i\right) = 11 + 3i}\)

\(\displaystyle{ \left( 5 + i\right) * \left( 6 + 2i\right) = 30 + 10i + 6i + 2i ^{2} = 28 + 16i}\)

\(\displaystyle{ \frac{5 + i}{6 + i} = \frac{ \left(5 + i \right) * \left( 6 - 2i \right) }{ \left( 6 +2i \right) * \left( 6 - 2i\right) } = \frac{30 - 10i + 6i -2i ^{2} }{6 ^{2} - \left(2i \right) ^{2} } = \frac{32 -4i}{40} = \frac{4 \left( 8 - i \right) }{40} = \frac{ 8 - i }{10}}\)

Dorzucilem dwa przyklady.Wyniki mam przedstawic na płaszczyźnie.
Dziekuję za pomoc i pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 22 paź 2009, o 14:12 przez wmmpw, łącznie zmieniany 4 razy.
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

Podstawowe działania na liczbach zespolonych postac algebra.

Post autor: JankoS »

Dobrze.
ODPOWIEDZ