Obliczyć wartości podanych wyrażeń (postać alg)
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 16 paź 2009, o 18:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 13 razy
Obliczyć wartości podanych wyrażeń (postać alg)
Witajcie
Jak rozwiązać zadanie o treści:
Oblicz wartości podanych wyrażeń (wynik przedstaw w postaci algebraicznej).
a) \(\displaystyle{ \left(2 \sqrt{3} - 2i \right) ^{30}}\)
b) \(\displaystyle{ \frac{ \left(1+i \right)^{22}}{\left(1-i \sqrt{3}\right)^ {6} }}\)
Dzięki z góry za pomoc
Pozdrawiam,
Marcin.
Jak rozwiązać zadanie o treści:
Oblicz wartości podanych wyrażeń (wynik przedstaw w postaci algebraicznej).
a) \(\displaystyle{ \left(2 \sqrt{3} - 2i \right) ^{30}}\)
b) \(\displaystyle{ \frac{ \left(1+i \right)^{22}}{\left(1-i \sqrt{3}\right)^ {6} }}\)
Dzięki z góry za pomoc
Pozdrawiam,
Marcin.
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 16 paź 2009, o 18:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 13 razy
Obliczyć wartości podanych wyrażeń (postać alg)
Dziękuję za pomoc
Mam jeszcze pytanie..
Wychodzi mi \(\displaystyle{ \varphi = \frac{\pi}{6} + 2k\pi}\)
To jak to zapisać?
\(\displaystyle{ 4 ^{30} \left[ cos \left(30 * \frac{\pi}{6} + 2k\pi \right) + isin \left(30 * \frac{\pi}{6} + 2k\pi \right)\right]}\)
Taki zapis jest prawidłowy?
To jest postać algebraiczna..? Chyba trygonometryczna.. a mi chodziło o algebraiczną.
Mam jeszcze pytanie..
Wychodzi mi \(\displaystyle{ \varphi = \frac{\pi}{6} + 2k\pi}\)
To jak to zapisać?
\(\displaystyle{ 4 ^{30} \left[ cos \left(30 * \frac{\pi}{6} + 2k\pi \right) + isin \left(30 * \frac{\pi}{6} + 2k\pi \right)\right]}\)
Taki zapis jest prawidłowy?
To jest postać algebraiczna..? Chyba trygonometryczna.. a mi chodziło o algebraiczną.
- Gacuteek
- Użytkownik
- Posty: 1075
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 272 razy
Obliczyć wartości podanych wyrażeń (postać alg)
\(\displaystyle{ arg \varphi \in [0,2\pi] \Rightarrow arg \varphi = \frac{\pi}{6}}\)
Teraz oblicz wszystko w nawiasie.. otrzymasz wyrażenie w postaci algebraicznej:
\(\displaystyle{ a+bi , a,b \in \mathbb{R}}\)
Teraz oblicz wszystko w nawiasie.. otrzymasz wyrażenie w postaci algebraicznej:
\(\displaystyle{ a+bi , a,b \in \mathbb{R}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 16 paź 2009, o 18:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 13 razy
Obliczyć wartości podanych wyrażeń (postać alg)
Czyli wynik końcowy to
\(\displaystyle{ 4 ^{30} \left[ cos \left(30 * \frac{\pi}{6} \right) + isin \left(30 * \frac{\pi}{6} \right)\right]}\)
to po skróceniu daje..
\(\displaystyle{ 4 ^{30} \left[ cos \left(5\pi \right) + isin \left(5\pi \right)\right]}\)
Jak to dalej zrobić..? Da się jakoś obliczyć ten sin(5*pi) i cos(5*pi)?
\(\displaystyle{ 4 ^{30} \left[ cos \left(30 * \frac{\pi}{6} \right) + isin \left(30 * \frac{\pi}{6} \right)\right]}\)
to po skróceniu daje..
\(\displaystyle{ 4 ^{30} \left[ cos \left(5\pi \right) + isin \left(5\pi \right)\right]}\)
Jak to dalej zrobić..? Da się jakoś obliczyć ten sin(5*pi) i cos(5*pi)?
- Gacuteek
- Użytkownik
- Posty: 1075
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 272 razy
Obliczyć wartości podanych wyrażeń (postać alg)
Funkcje \(\displaystyle{ sin}\)i \(\displaystyle{ cos}\)są okresowe, ich okres wynosi \(\displaystyle{ 2\pi}\).
Jeżeli nie potrafisz obliczyć to sobie po prostu rysunek zrób, powinien pomóc.
Jeżeli nie potrafisz obliczyć to sobie po prostu rysunek zrób, powinien pomóc.
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 16 paź 2009, o 18:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 13 razy
Obliczyć wartości podanych wyrażeń (postać alg)
Ok, dzięki
Wyszło mi
\(\displaystyle{ sin \left(5\pi \right) = 0}\)
\(\displaystyle{ cos\left(5\pi \right) = -1}\)
Czyli..
\(\displaystyle{ \left(2 \sqrt{3} - 2i \right) ^{30} = 4 ^{30} \left[ cos \left(5\pi \right) + isin \left(5\pi \right)\right] = \left(-4\right) ^{30}}\)
Dobrze to jest policzone?
Wyszło mi
\(\displaystyle{ sin \left(5\pi \right) = 0}\)
\(\displaystyle{ cos\left(5\pi \right) = -1}\)
Czyli..
\(\displaystyle{ \left(2 \sqrt{3} - 2i \right) ^{30} = 4 ^{30} \left[ cos \left(5\pi \right) + isin \left(5\pi \right)\right] = \left(-4\right) ^{30}}\)
Dobrze to jest policzone?
- Gacuteek
- Użytkownik
- Posty: 1075
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 272 razy
Obliczyć wartości podanych wyrażeń (postać alg)
nie sprawdzałem rachunków początkowych..
ale masz jeden błąd w wyniku:
\(\displaystyle{ \left(2 \sqrt{3} - 2i \right) ^{30} = 4 ^{30} \left[ cos \left(5\pi \right) + isin \left(5\pi \right)\right]=(-1) \cdot 4^{30} \neq (-4)^{30}}\)
ale masz jeden błąd w wyniku:
\(\displaystyle{ \left(2 \sqrt{3} - 2i \right) ^{30} = 4 ^{30} \left[ cos \left(5\pi \right) + isin \left(5\pi \right)\right]=(-1) \cdot 4^{30} \neq (-4)^{30}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 16 paź 2009, o 18:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 13 razy
Obliczyć wartości podanych wyrażeń (postać alg)
OK, to jeszcze ostatnie pytanie
\(\displaystyle{ \left(2 \sqrt{3} - 2i \right) ^{30}}\)
\(\displaystyle{ \left|z \right| = 4}\)
\(\displaystyle{ y = \frac{-2}{4} = - \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ x = \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
Mam "zignorować", że y jest ujemne? Bo jak tak, to wtedy pasuje \(\displaystyle{ \varphi = \frac{\pi}{6} + 2k\pi}\)
\(\displaystyle{ \left(2 \sqrt{3} - 2i \right) ^{30}}\)
\(\displaystyle{ \left|z \right| = 4}\)
\(\displaystyle{ y = \frac{-2}{4} = - \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ x = \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
Mam "zignorować", że y jest ujemne? Bo jak tak, to wtedy pasuje \(\displaystyle{ \varphi = \frac{\pi}{6} + 2k\pi}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
Obliczyć wartości podanych wyrażeń (postać alg)
Nie możesz ignorować tego, że \(\displaystyle{ y}\) jest ujemne.
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 16 paź 2009, o 18:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 13 razy
Obliczyć wartości podanych wyrażeń (postać alg)
Hm.. to w związku z tym zrobić?
Bo już nie mam pojęcia..
Bo już nie mam pojęcia..
-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
Obliczyć wartości podanych wyrażeń (postać alg)
Spokojnie.
Musisz znaleźć taki kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) dla którego \(\displaystyle{ sin(\alpha)=-\frac{1}{2}}\) oraz \(\displaystyle{ cos(\alpha)=\frac{\sqrt{3}}{2}}\).
Narysuj sobie wykresy sinusa i cosinusa i zastanów się ile on wynosi.
Musisz znaleźć taki kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) dla którego \(\displaystyle{ sin(\alpha)=-\frac{1}{2}}\) oraz \(\displaystyle{ cos(\alpha)=\frac{\sqrt{3}}{2}}\).
Narysuj sobie wykresy sinusa i cosinusa i zastanów się ile on wynosi.
- Gacuteek
- Użytkownik
- Posty: 1075
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 272 razy
Obliczyć wartości podanych wyrażeń (postać alg)
\(\displaystyle{ sin \varphi= - \frac{1}{2}}\) dla \(\displaystyle{ x= \frac{7}{6}\pi +2k\pi \vee x= \frac{11}{6}\pi +2k\pi, k \in Z}\)
\(\displaystyle{ cos\varphi = \frac{\sqrt{3}}{2}}\) dla \(\displaystyle{ x=\frac{1}{6}\pi +2k\pi \vee x= \frac{11}{6}\pi +2k\pi , k \in Z}\)
wyznacz element wspólny \(\displaystyle{ (arg \varphi)}\)w przedziale \(\displaystyle{ [0,2\pi]}\)
\(\displaystyle{ cos\varphi = \frac{\sqrt{3}}{2}}\) dla \(\displaystyle{ x=\frac{1}{6}\pi +2k\pi \vee x= \frac{11}{6}\pi +2k\pi , k \in Z}\)
wyznacz element wspólny \(\displaystyle{ (arg \varphi)}\)w przedziale \(\displaystyle{ [0,2\pi]}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 16 paź 2009, o 18:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 13 razy
Obliczyć wartości podanych wyrażeń (postać alg)
Dzięki
Czyli \(\displaystyle{ \varphi = \frac{11}{6} + 2k\pi}\)?
\(\displaystyle{ \left(2 \sqrt{3} - 2i \right) ^{30} = 4 ^{30} \left[ cos \left(55\pi \right) + isin \left(55\pi \right)\right]}\)
tak?
Czyli \(\displaystyle{ \varphi = \frac{11}{6} + 2k\pi}\)?
\(\displaystyle{ \left(2 \sqrt{3} - 2i \right) ^{30} = 4 ^{30} \left[ cos \left(55\pi \right) + isin \left(55\pi \right)\right]}\)
tak?