Dobrze obliczyłem odejmowanie??
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 20 paź 2009, o 18:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Dobrze obliczyłem odejmowanie??
\(\displaystyle{ (8i+5)- (1-6i)= (8i-1) + (5-6i) = 7i+i}\) ??? Dobrze mi wyszedł wynik czy powinien być jakis inny?? Prosze wiem ze to głupie ale ja naprawde nie wiem :/
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 20 paź 2009, o 18:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Dobrze obliczyłem odejmowanie??
kp1311 pisze:\(\displaystyle{ (8i + 5) -(1 - 6i) = 8i + 5 - 1 + 6i = 14i +4}\)
chyba moje rozwiazanie jest prawidłowe... bo podłożyłem pod wzór : (a-bi) - (c-di)=(a-c)+(b-d) tylko nie wiem czy wynik jest dobry czy nie powinienem jakos skrócic jednj i czy cos takiego...
- kp1311
- Użytkownik
- Posty: 475
- Rejestracja: 20 maja 2009, o 15:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarzecze
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 49 razy
Dobrze obliczyłem odejmowanie??
Działania liczbach zespolonych wykonuje się tak samo jak na wielomianach.-- 20 paź 2009, o 21:46 --\(\displaystyle{ (a-bi) - (c-di)=(a-c)+(b-d)i}\) skąd ty wziąłeś ten wzór?
Spójrz:
\(\displaystyle{ (a -bi) -(c -di) = a - bi - c + di = a -c + di - bi = (a-c) + (d - b)i}\)
I jak sobie pod to podstawisz to dostajesz: \(\displaystyle{ 4 + 14i}\)
Tak czy inaczej myślę że odejmowanie nie jest na tyle skomplikowane by używać jakiegoś wzoru
Spójrz:
\(\displaystyle{ (a -bi) -(c -di) = a - bi - c + di = a -c + di - bi = (a-c) + (d - b)i}\)
I jak sobie pod to podstawisz to dostajesz: \(\displaystyle{ 4 + 14i}\)
Tak czy inaczej myślę że odejmowanie nie jest na tyle skomplikowane by używać jakiegoś wzoru
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 20 paź 2009, o 18:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Dobrze obliczyłem odejmowanie??
tak mi na wykładzie powiedzieli a nawet na tej stronce tak pisze... :] strona 2
... ania/V.pdf
wiec nie wiem o co chodzi.... wzór na dodawanie jest : (a+b)+(c+d)= (a+c)+(b+C)
wzór na odejmowanie jest : (a-b)-(c-d)= (a-c)+(b-C)
więc dlatego sie was pytam czy dobrze zrobiłem...
... ania/V.pdf
wiec nie wiem o co chodzi.... wzór na dodawanie jest : (a+b)+(c+d)= (a+c)+(b+C)
wzór na odejmowanie jest : (a-b)-(c-d)= (a-c)+(b-C)
więc dlatego sie was pytam czy dobrze zrobiłem...
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Dobrze obliczyłem odejmowanie??
Zauważ, że masz do czynienia z tym, o czym pisze kp1311. Najlepiej to opuść sobie nawiasy, normalnie sobie zsumuj i w odpowiedniej części wyłącz \(\displaystyle{ i}\) przed nawias (i na tym ten wzór się opiera).
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 20 paź 2009, o 18:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Dobrze obliczyłem odejmowanie??
hmmm no dobra nie bede sie kłucił z wami bo naprawde nie wiem... pisze tylko to co mi na wykładzie babka podała.. ale spoko dzięki za poprawkę.. a jeszcze jedno zadanko jak byście mogli sprawdzić...
\(\displaystyle{ ( \sqrt{2}+i)*(3- \sqrt{3}i) = \sqrt{2}*3+ \sqrt{2} * (-\sqrt{3})-3*i- \sqrt{3}i*i = \sqrt{6} + (-\sqrt{6}) -3i- \sqrt{3}i ^{2} = 3i- \sqrt{3}}\)
z góry wielkie dzięki
PS: a tak przy okazji to nie mielibyście nic przeciwko jak bym napisał reszte innych zadań które mam do zrobienia i byście je sprawdzili po swojemu?? To pytanie kieruje do Moderatorów i uzytkowników tego forum. Pozdrawiam i czekam na odpowiedz. wole sie spytać niz pozniej miec jakies nieprzyjemności..
\(\displaystyle{ ( \sqrt{2}+i)*(3- \sqrt{3}i) = \sqrt{2}*3+ \sqrt{2} * (-\sqrt{3})-3*i- \sqrt{3}i*i = \sqrt{6} + (-\sqrt{6}) -3i- \sqrt{3}i ^{2} = 3i- \sqrt{3}}\)
z góry wielkie dzięki
PS: a tak przy okazji to nie mielibyście nic przeciwko jak bym napisał reszte innych zadań które mam do zrobienia i byście je sprawdzili po swojemu?? To pytanie kieruje do Moderatorów i uzytkowników tego forum. Pozdrawiam i czekam na odpowiedz. wole sie spytać niz pozniej miec jakies nieprzyjemności..
- kp1311
- Użytkownik
- Posty: 475
- Rejestracja: 20 maja 2009, o 15:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarzecze
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 49 razy
Dobrze obliczyłem odejmowanie??
źle
powinno ci wyjść:
\(\displaystyle{ 3 \sqrt{2} - i\sqrt{6} + 3i + \sqrt{3}= (3 \sqrt{2}+ \sqrt{3}) +(3 - \sqrt{6})i}\)
powinno ci wyjść:
\(\displaystyle{ 3 \sqrt{2} - i\sqrt{6} + 3i + \sqrt{3}= (3 \sqrt{2}+ \sqrt{3}) +(3 - \sqrt{6})i}\)
Ostatnio zmieniony 21 paź 2009, o 20:27 przez kp1311, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 20 paź 2009, o 18:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Dobrze obliczyłem odejmowanie??
i co dalej z tym?? obliczam dalej czy zostawiam.... chyba obliczam ale jak ;/kp1311 pisze:źle
powinno ci wyjść:
\(\displaystyle{ 3 \sqrt{2} - i\sqrt{6} + 3i + \sqrt{3}= 3 \sqrt{2}+ \sqrt{3} +(3 - \sqrt{6})i}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 20 paź 2009, o 18:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Dobrze obliczyłem odejmowanie??
aha czyli ze tak zostaje... taki jest wynik tego mnożenia? Wielkie dzięki... hehe sorki że Cie wykorzystuję... ale nie kumam jeszcze kilku zadań. no pewnie we wwszystkich mi nie pomozesz no ale może znajdziesz czas na ten :
\(\displaystyle{ x^{2}+x+1=0}\) Jak to obliczyć jezeli delta mi wychodzi na minusie?? w tym przypadku -3 ;/;/ Wiesz może jak to obliczyć??
\(\displaystyle{ x^{2}+x+1=0}\) Jak to obliczyć jezeli delta mi wychodzi na minusie?? w tym przypadku -3 ;/;/ Wiesz może jak to obliczyć??
- kp1311
- Użytkownik
- Posty: 475
- Rejestracja: 20 maja 2009, o 15:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarzecze
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 49 razy
Dobrze obliczyłem odejmowanie??
Pewnie że wiem, wiem dużo jak na swój wiek
Zauważ że skoro \(\displaystyle{ \Delta = -3}\) to \(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}= i\sqrt{3}}\), dalej liczysz już normalnie ze wzoru na miejsca zerowe.
Zauważ że skoro \(\displaystyle{ \Delta = -3}\) to \(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}= i\sqrt{3}}\), dalej liczysz już normalnie ze wzoru na miejsca zerowe.
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 20 paź 2009, o 18:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Dobrze obliczyłem odejmowanie??
kp1311 pisze:Pewnie że wiem, wiem dużo jak na swój wiek
Zauważ że skoro \(\displaystyle{ \Delta = -3}\) to \(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}= i\sqrt{3}}\), dalej liczysz już normalnie ze wzoru na miejsca zerowe.
hehe no własnie masz 16 lat a sporo wiesz o liczbach zespolonych respect
to z tego co napisałes to dalej bedzie tak:
z tym ze jak dojśc do takiej postaci??
\(\displaystyle{ x1= \frac{-1}{2} +i \frac{32}{2}}\)
\(\displaystyle{ x2= \frac{-1}{2} - i \frac{32}{2}}\) ???
- kp1311
- Użytkownik
- Posty: 475
- Rejestracja: 20 maja 2009, o 15:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarzecze
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 49 razy
Dobrze obliczyłem odejmowanie??
Bardzo prostym sposobem.
\(\displaystyle{ \frac{-1 - i \sqrt{3} }{2} = - \frac{1}{2} - \frac{i \sqrt{3} }{2}}\)
Z drugim pierwiastkiem robisz to samo.
\(\displaystyle{ \frac{-1 - i \sqrt{3} }{2} = - \frac{1}{2} - \frac{i \sqrt{3} }{2}}\)
Z drugim pierwiastkiem robisz to samo.
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 20 paź 2009, o 18:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Dobrze obliczyłem odejmowanie??
kp1311 pisze:Bardzo prostym sposobem.
\(\displaystyle{ \frac{-1 - i \sqrt{3} }{2} = - \frac{1}{2} - \frac{i \sqrt{3} }{2}}\)
Z drugim pierwiastkiem robisz to samo.
hehe no juz rozumiem tylko powiedz mi jeszcze skad wziąłeś frac{-1}{2} ??