Prosze o pomoc w rozwiazaniu tych zadań bo nie mam kompletnego pojęcia jak je wykonać... ;/;/;/
treść zadania jest następujaca : Wykonać działania wykorzystując postać trygonometryczną liczby zespolonej.
1) \(\displaystyle{ \frac{1+i}{1-i}}\)
2) \(\displaystyle{ \frac{(1+i) ^{9} }{(1-i) ^{7} }}\)
3) \(\displaystyle{ (1-i \sqrt{3}) ^{6}}\)
4) \(\displaystyle{ (\frac{-1+i \sqrt{3} }{- \sqrt{2}- \sqrt{2}i } ) ^{15}}\)
Liczby zespolone - mały problem ;/;/;/
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 20 paź 2009, o 18:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 6 lis 2008, o 21:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mochy
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3 razy
Liczby zespolone - mały problem ;/;/;/
Ad 1)
\(\displaystyle{ \frac{(1+i)(1+i)}{(1-i)(1+i)}}\)
Każde następne można rozpisać prz wykorzystaniu odpowiedniej postaci :]
\(\displaystyle{ \frac{(1+i)(1+i)}{(1-i)(1+i)}}\)
Każde następne można rozpisać prz wykorzystaniu odpowiedniej postaci :]
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 20 paź 2009, o 18:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Liczby zespolone - mały problem ;/;/;/
no pierwsze zadanie rozwiazałem... a jak rozwiazać nastepne?? przecież tam sa juz potęgi.. ;/;/