Proste równania

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
faust1002
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 4 lis 2007, o 20:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kamienna Góra
Podziękował: 1 raz

Proste równania

Post autor: faust1002 »

Proszę o pomoc z tym równaniem
\(\displaystyle{ z\ +\ i\ =\ \overline{z\ +\ i}}\)
Oczywiście mogę przekształcić to do tej postaci
\(\displaystyle{ z\ +\ i\ =\ \overline{z}\ +\ \overline{i}}\)
Wydaje się o wiele prostsze, ale co oznacza sprzężenie i?

//Edit, pozostałe równanania rozwiązałem podczas przepisywania
Ostatnio zmieniony 18 paź 2009, o 17:35 przez faust1002, łącznie zmieniany 3 razy.
miodzio1988

Proste równania

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ z=a+bi}\) i wszystko pięknie wychodzi
frej

Proste równania

Post autor: frej »

miodzio1988 pisze:\(\displaystyle{ z=a+bi}\) i wszystko pięknie wychodzi
...


\(\displaystyle{ w=\overline{w} \; \; \Leftrightarrow \; \; w \in \mathbb{R}}\)
czyli \(\displaystyle{ z=k-i \; \; k\in \mathbb{R}}\)
miodzio1988

Proste równania

Post autor: miodzio1988 »

frej pisze:...
Moj post:
Napisane: 18 października 2009, 17:20
//Edit,
Ostatnio edytowano 18 października 2009, 17:35 przez faust1002, łącznie edytowano 3 razy
Juz widac?
ODPOWIEDZ