potęgowanie liczb zepolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
lary
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 17 paź 2009, o 20:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: bydgoszcz
Podziękował: 1 raz

potęgowanie liczb zepolonych

Post autor: lary »

Mam problem z rozwiązaniem tego zadania
\(\displaystyle{ \left(2+\sqrt{12} i\right)^5}\)

Zacięłam się w tym momencie i nie wiem jak rozwiązać nawias
\(\displaystyle{ 4^5 \cdot \left(\cos\left(\frac{5\pi}{3}\right)+ i\sin \left(\frac{5\pi}{3}\right)\right)}\)
Ostatnio zmieniony 17 paź 2009, o 20:43 przez lorakesz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

potęgowanie liczb zepolonych

Post autor: JankoS »

\(\displaystyle{ \cos\left(\frac{5\pi}{3}\right)=cos(2\pi-\frac{\pi}{3})=cos\frac{\pi}{3}=\frac{1}{2}.}\) Podobnie \(\displaystyle{ \sin \left(\frac{5\pi}{3}\right)\right)=-\frac{ \sqrt{3}}{2}.}\)
ODPOWIEDZ