Oblicz:
1) sin(i)=
2) cos(pi i)=
Rozwiąż równania:
3) sin(z)=10
4) cos(z)=1+i
Ktoś ma jakiś pomysł?
sin(i)=?
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
sin(i)=?
ange pisze:Oblicz:
1) sin(i)=
2) cos(pi i)=
Rozwiąż równania:
3) sin(z)=10
4) cos(z)=1+i
Ktoś ma jakiś pomysł?
Wzory na \(\displaystyle{ \sin{z}}\) można wiprowadzić korzystając z
\(\displaystyle{ e^{iz}=\cos{z}+i\sin{z}}\)
\(\displaystyle{ e^{iz}+e^{-iz}=\cos{z}+i\sin{z}+cos{z}-i\sin{z}=2\cos{z}}\)
\(\displaystyle{ cos{z}= \frac{1}{2} \left(e^{iz}+e^{-iz} \right)}\)
\(\displaystyle{ e^{iz}-e^{-iz}=\cos{z}+i\sin{z}-cos{z}+i\sin{z}=2i\sin{z}}\)
\(\displaystyle{ \sin{ \left( x+yi\right) }=\sin{x} \cdot \frac{1}{2} \left(e^{-y}+e^{y}\right)+\cos{x} \cdot \frac{1}{2i} \left( e^{-y}-e^{y}\right)}\)
\(\displaystyle{ \sin{ \left( x+yi\right) }=\sin{x} \cdot \frac{1}{2} \left(e^{y}+e^{-y}\right)+\cos{x} \cdot \frac{1}{2} \left( e^{y}-e^{-y}\right) \cdot i}\)
Dla cosinusa podobnie