hej, mam przedstawic ta liczbe zespolona:
\(\displaystyle{ z=Ae^{j \varphi}}\)
w postaci algebraicznej, czyli:
\(\displaystyle{ z=a+bi}\)
wiec z tego wynika, ze:
\(\displaystyle{ A= |z|= \sqrt{a ^{2} + b ^{2} }}\)
i tutaj utknalem jakies pomysly?
z postaci wykladniczej na algebraiczna (na symbolach)
- nuclear
- Użytkownik
- Posty: 1501
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 12:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 264 razy
z postaci wykladniczej na algebraiczna (na symbolach)
możemy zapisać
\(\displaystyle{ Ae^{i\varphi}=A(cos\varphi +isin\varphi )=Acos\varphi+iAsin\varphi}\)
chyba już widać wynik
\(\displaystyle{ Ae^{i\varphi}=A(cos\varphi +isin\varphi )=Acos\varphi+iAsin\varphi}\)
chyba już widać wynik
Ostatnio zmieniony 15 paź 2009, o 22:56 przez nuclear, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
z postaci wykladniczej na algebraiczna (na symbolach)
Na jakiej zasadzie:
\(\displaystyle{ A(\cos\varphi+j\sin\varphi)=\frac{\cos\varphi}{A}+j\frac{\sin\varphi}{A}}\)
?
Jak dla mnie, to:
\(\displaystyle{ A(\cos\varphi+j\sin\varphi)=A\cos\varphi+jA\sin\varphi}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ A(\cos\varphi+j\sin\varphi)=\frac{\cos\varphi}{A}+j\frac{\sin\varphi}{A}}\)
?
Jak dla mnie, to:
\(\displaystyle{ A(\cos\varphi+j\sin\varphi)=A\cos\varphi+jA\sin\varphi}\)
Pozdrawiam.
z postaci wykladniczej na algebraiczna (na symbolach)
wiec to juz to?:) mysalem ze trzeba sie jakos pozbyc tego sinusa i cosinusa.
Dzieki
Dzieki