Czy potrafi ktos przeprowadzic ten dowod?

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Filomc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 14 lis 2006, o 14:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Częstochowa

Czy potrafi ktos przeprowadzic ten dowod?

Post autor: Filomc »

Witam, jak w temacie...

\(\displaystyle{ \left| e^{z} \right| = e^{x}}\)
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

Czy potrafi ktos przeprowadzic ten dowod?

Post autor: Zordon »

czym jest x, a czym z
Filomc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 14 lis 2006, o 14:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Częstochowa

Czy potrafi ktos przeprowadzic ten dowod?

Post autor: Filomc »

\(\displaystyle{ z=a+bi}\) jest liczba zespolona
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

Czy potrafi ktos przeprowadzic ten dowod?

Post autor: Zordon »

a czym jest x
Awatar użytkownika
Maciej87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 377
Rejestracja: 26 sty 2009, o 09:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 46 razy

Czy potrafi ktos przeprowadzic ten dowod?

Post autor: Maciej87 »

\(\displaystyle{ e^{x+iy} = e^x\cdot e^{iy}}\), gdzie drugi czynnik ma oczywiście moduł \(\displaystyle{ 1}\)
ODPOWIEDZ